Dostupni linkovi

U Srebrenici otkrivena masovna grobnica, uočena najmanje tri tijela


Masovna grobnica otkrivena je u četvrtak, 12. novembra prilikom ekshumacije na lokalitetu Kragljivoda u opštini Srebrenica, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (BiH).

‘Do sada su u ovoj grobnici uočena kompletna tijela najmanje tri žrtve’ uz koje je pronađena odjeća i obuća navode iz tog Instituta, a prema njihovim saznanjima ‘postoje jasne indicije da se radi o bošnjačkim žrtvama koje su 1993. godine nastradale na ovom području’.

Ukoliko ne bude okončana danas, ekshumacija će biti nastavljena i u petak.

“Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni Komemorativni centar u Tuzli (sjeveroistok BiH) radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK metode”, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) BiH, radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici.

U četvrtak je, po naredbi Tužilaštva BiH, započeo i proces otvaranja 11 mezara na mezarju Ivijci na području Brčko distrikta (sjever BiH), kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci.

Uz Međunarodni dana nestalih osoba, koji je obilježen u augusta, Institut za nestale osobe BiH objavio je podatak da se još uvijek traga za 7.547 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG