Dostupni linkovi

U Crnoj Gori zabranjeno kretanje od 21 do 5 ujutro, Krivokapić pozvao na poštovanje mjera


Zbog širenja korona virusa u Crnoj Gori su donesene nove mjere kojima se zabranjuje kretanje između gradova vikendom, a od 21 do pet sati ujutro zabranjeno je napuštanje objekata stanovanja, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti.

NKT je na konferenciji za novinare predstavilo nove epidemiološke mjere koje će se primjenjivati na teritoriji države, a koje će važiti do 1. decembra.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je zdravstvena situacija u Crnoj Gori složena i da ide ka dramatičnoj, a da će mjere, ukoliko se budu poštovale, dati željene rezultate.

Prema njegovim riječima u poslednja 24 sata registrovana je 601 inficirana osoba virusom korona, a preminulo je njih 13.

Svim ugostiteljskim objektima i prodavnicama dozvoljen je rad od sedam do 20 sati, uz obavezno postavljanje pleksiglasa između stolova. Maske će biti obavezne i u ugostiteljskim objektima, osim tokom konzumiranja hrane i pića.

Zabranjuju se i posjete osobama koja nisu članovi istog domaćinstva.

Novim mjerama zabranjeni su vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja). Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima, ali bez prisustva vjernika.

Ministar zdravlja u tehničkom mandatu Vlade Kenan Hrapović poručio je da od svih državnih organa, posebno od sudstva i tužilaštva, traži da im primjena mjera bude na vrhu prioriteta.

„Pozivamo lidere političkih partija da ličnim primjerom pokažu dosljedno poštovanje mjera“, kazao je Hrapović. Šef Kriznog medicinskog štaba, Nermin Abdić saopštio je da je u Crnoj Gori hospitalizovano ukupno 313 pacijenata.

Krivokapić poziva na poštovanje mjera

Crnogorski mandatar za sastav vlade Zdravko Krivopić pozvao je građane da, bez obzira na lična uvjerenja, slijede uputstva zdravstvenih vlasti kako bi se izborili sa panedmijom COVID-19.

„Pravo svakog vjerujućeg čovjeka je da ispovijeda vjeru na način kako propisuje vjerska zajednica kojoj pripada. Ali obaveza svakog vjerujućeg i nevjerujućeg čovjeka je da poštuje zakone države koji se primjenjuju u pandemiji korona virusa“, napisao je Krivokapić na Twitteru, ističući da je COVID-19 previše ljudskih života odnio u Crnoj Gori, „da bi se iko neodgovorno ponašao“.

„Zbog izuzetno složene situacije u Crnoj Gori, izražavamo spremnost da odlazećoj Vladi Crne Gore stavimo na raspolaganje sve stručne ljude i ideje, kako bi svi zajedno na najbolji način odgovorili ovoj pandemiji, sačuvali ljude i ekonomiju“, zaključio je Krivokapić.

Ranije danas, 13. novembra, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević, osudili su ocjene mandatara Zdravka Krivokapića da vjernicima nisu potrebne epidemiološke mjere u borbi protiv virusa korona.

„Neko je rekao 'ako imaš vjere pomjerićeš planinu s jednog na drugo mjesto' pa se to fizički desilo. Vjerujte da ako imate vjeru, nećete se zaraziti pričešćem“, kazao je Krivokapić gostujući na Televiziji Vijesti 12. novembra, komentarišući pričešće istom kašikom velikog broja vjernika u nedjelju tokom liturgije u hramu Hristovog vaskrsenja.

U Crnoj Gori registrovano je 1.326 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika, što je najviše u regionu. Ukupan broj inficiranih virusom korona u Crnoj Gori je 8.828.

XS
SM
MD
LG