Dostupni linkovi

Oštre kritike povodom tvrdnji crnogorskog mandatara Krivokapića o koroni


Montenegro - Prime Minister-designate of Montenegro Zdravko Krivokapić, Podgorica, November 5, 2020

Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević, osudili su tvrdnje mandatara Zdravka Krivokapića da vjernicima nisu potrebne epidemiološke mjere u borbi protiv virusa korona.

Naime, Krivokapić je upitan da prokomentariše pričešće istom kašikom velikog broja vjernika u nedjelju 8. novembra tokom liturgije u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kazao da je „pričešće poseban trenutak vjere koja nadvladava sve“.

„Neko je rekao „ako imaš vjere pomjerićeš planinu s jednog na drugo mjesto“ pa se to fizički desilo. Vjerujte da ako imate vjeru, nećete se zaraziti pričešćem“, kazao je Krivokapić gostujući na Televiziji Vijesti 12. novembra.

Krivokapić je kazao i da je „koronu prebolio na nogama“ i da je to saznao kada je uradio test na antitijela, objašnjavajući zbog čega je na sahrani mitropolita Amfilohija bio bez maske.

U opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) takve poruke ocjenjuju opasnim.

„Ovo nije pitanje politike i političkih razlika nego odnosa prema ključnom prioritetu svih nas – borbi protiv pandemije COVID-19. Nadam se da će mandatar konačno shvatiti stepen društvene odgovornosti koji mu je povjeren ”, napisao je portparol DPS-a Miloš Nikolić na Twitter profilu.

U Socijaldemokratskoj partiji poručuju da Krivokapić takvim izjavama pokazuje „frapantan stepen neodgovornosti“ prema borbi koju vode mnogi protiv COVID-19.

Ističu da se nakon njegovog nastupa stiče utisak da se „umjesto bavljenja životnim pitanjima građana i odgovora na savremene izazove želi inaugurisati dogmatski pristup i srednjevjekovna paradigma uz potpuno neprimjerenu i opasnu retoriku tretiranja konkretnih problema“.

Aludirajući na tvrdnju mandatara Krivokapića o pomjeranju planina Medojević je na Twitteru napisao „Možda misli i da je zemlja ravna ploča“.

Osim na liturgiji od 8. novembra i nepoštovanja epidemioloških mjera, slična situacija bila je i na sahrani Amfilohija u Hramu Hristovog vaskrsenja, 2. novembra, gdje je bio izložen otvoreni kovčeg sa tijelom mitropolita, kada sveštenici, najveći dio vjernika kao i pojedini političari iz nove vladajuće većine, među kojima i mandatar Zdravko Krivokapić, nijesu nosili maske ni poštovali fizičku distancu. Sveštenici su pričešćivali vjernike istom kašikom a dio prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika.

U Crnoj Gori registrovano je 1.326 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika, što je najviše u regionu.

Ukupan broj inficiranih virusom korona u Crnoj Gori je 7.356. a od početka godine preminule su 364 osobe.

XS
SM
MD
LG