Dostupni linkovi

Opozicione stranke i pokreti u Srbiji predali pismo RTS-u i zatražile sastanak


Radio-televizija Srbije
Radio-televizija Srbije

Više stranaka i pokreta predalo je na pisarnicu Radio-televizije Srbije (RTS) zahtev za održavanje sastanka sa rukovodstvima informativnih redakcija javnog servisa putem kojih bi se "stvorili uslovi za politički pluralizam, zastupljenost opozicije i kritičkih mišljenja i stavova na javnom servisu".

"Tražimo dijalog sa RTS-om i Radio-televizijom Vojvodine da bismo unapredili ono što nam pripada. Ovo je javni servis svih građana Srbije i zato želimo dijalog. Nadam se da ćemo odgovor dobiti u dogledno vreme", izjavio je predsednik Nove stranke Aris Movsesijan nakon predaje pisma.

Movsesijan je naglasio da opozicija u Srbiji želi da učestvuje u javnom životu koliko i bilo koja druga politička organizacija u svetu.

"Pre desetak dana smo poslali identično pismo RTS-u mejlom, ali nismo dobili odgovor. Da li je u pitanju neuspela digitalizacija Srbije, ja ne znam", rekao je on.

Dodao je da će predstavnici tih partija i pokreta identično pismo predati na pisarnicu RTV-a u Novom Sadu.

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov izjavio je da će odgovornost biti na RTS-u ukoliko se do dogovora ne dođe dijalogom nego drugim "metodama".

"Mi to ne želimo, ali se to u istoriji ove države dešavalo. Bez slobodnog RTS-a nema slobodne Srbije", naglasio je on i ocenio se RTS od 2012. pretvorio u "glasilo jedne stranke i čoveka" i krši zakone.


Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović je rekao da zahtevi u pismu ne mogu biti legitimniji i elementarniji.

Zahtev za sastanak, pored Nove stranke, potpisali su Pokret slobodnih građana (PSG), Socijaldemokratska stranka (SDS), Demokratska stranka Srbije (DSS), Zelena stranka (ZS), Pokret Jedan od pet miliona, inicijativa "Ne davimo Beograd", Pokret Srce grada i Čuvari Starog grada.




XS
SM
MD
LG