Dostupni linkovi

U Beogradu 'Protest profesora za novi RTS'


"Protest profesora za novi RTS"
"Protest profesora za novi RTS"

Članovi akademske zajednice, koji zahtevaju promenu uređivačke politike Radio televizije Srbije (RTS) i smenu rukovodstva, su tokom "Protesta profesora za novi RTS", ostavili ispred zaključanih vrata Javnog servisa Zakon o javnim medijskim servisima.

"Ostavljamo im zakon u nadi da će ga pročitati kad već do sada nisu", rekao je naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović.

Proferosor Vladan Čokić je rekao da je RTS "stub režima i da služi u partijske svrhe".

Predstavnici akademske zajednice u više navrata su zahtevali promenu uređivačke politike Javnog servisa i smenu rukovodstva, navodeći da javni servis treba da "služi građanima a ne vlastima".

Članovi akademske zajednice ponovo zatraže promenu uređivačke politike Javnog servisa i smenu rukovodstva
Članovi akademske zajednice ponovo zatraže promenu uređivačke politike Javnog servisa i smenu rukovodstva

Skup je počeo na Trgu Nikole Pašića gde su se članovima akademske zajednice pridružili učesnici protesta u ogranizaciji Građanskog otpora, koji protestuju subotom na platou ispred Filozofskog fakulteta. Oni su nosili transparent "U bojkot 2020".

A uoči protesta generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, u autorskom tekstu objavljenom na RTS-u, napisao je da je naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović izgleda uzeo na sebe "obavezu da meri gustinu 'medijskog mraka' ".

"Prvanović nastavlja da se javnosti predstavlja kao čovek koji očito ne zna šta će sa sobom. Ako ne stoji ispred ulaza u RTS u Takovskoj ulici i ne drži konferencije za medije protiv naše kuće, ovaj naučni radnik onda sastavlja apele u kojima optužuje rukovodstvo Javnog servisa za kršenje zakona, izdaju javnog interesa, obmanjivanje javnosti, služenje (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću, nebavljenje raznim aferama", napisao je Bujošević.

"Naziv ove priredbe sugeriše da se sprema lustracija većine zaposlenih u našoj kući. Nešto nalik na modernu verziju kineske kulturne revolucije", naveo je generalni direktor RTS-a osvrćući se na "Protest profesora za novi RTS".

On je napisao i da se iz "dosadašnjih Prvanovićevih van naučnih aktivnosti" vidi da on nije predstavnik "ni naučnika, ni doktora nauka, ni građana Srbije" već jedino stranaka na čijem je skupu bio prvogovornik.

Prethodno se Prvanović obratio direktoru RTS-a Draganu Bujoševću otvorenim pismom u kojem ga je podsetio da je odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti, i da je razlog postojanja medija - javni interes, a ne lični.

"Podsećamo Vas da nemate pravo da koristite Javni servis u propagandne svrhe. Podsećamo Vas da nemate pravo da obmanjujete javnost. Podsećamo Vas da nemate pravo da menjate činjenice. Građani Srbije Vas podsećaju da je objavljivanje kleveta nespojivo sa novinarskom profesijom. Građani Vas pozivaju da prestanete da namerne laži Aleksandra Vučića tretirate kao informacije", naveo je, između ostalog, Prvanović u otvorenom pismu.

Dodao je da građani zahtevaju da se Bujošević povuče sa čela RTS-a.

XS
SM
MD
LG