Dostupni linkovi

RTS odbio zahtev Boška Obradovića za gostovanjem u emisiji


Boško Obradović ispred Skupštine Srbije, 10. maj
Boško Obradović ispred Skupštine Srbije, 10. maj

Radio-televizija Srbije (RTS) odbila je zahtev lidera opozicionog pokreta Dveri Boška Obradovića za gostovanjem u večernoj emisiji na toj nacionalnoj televiziji u trajanju od 60 minuta u kojoj bi, kako je tražio, objasnio razloge zbog kojih od 10. maja štrajkuje glađu ispred Skupštine Srbije.

Rukovodstvo RTS-a je u odgovoru na zahtev navelo da Obradović "ne odustaje od namere da bude nezakoniti i neizabrani glavni urednik informativnog programa Radio-televizije Srbije". Kako su naveli u pismu, RTS će o tome obavestiti i Evropski parlament i novinarska udruženja.

Članovi pokreta Dveri ostavili su 17. maja posle protesta podrške lideru i poslaniku tog pokreta Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću u zgradi RTS zahtev da se Obradoviću i Kostiću omogući pojavljivanje na javnom servisu kako bi objasnili razloge štrajka glađu.

"O razlozima zbog kojih ste se odlučili za ovaj vid protesta redovno smo izveštavali u našim informativnim emisijama. I to od prvog dana", navelo je rukovodstvo RTS-a u pismu Obradoviću i dodalo da je ta televizija "svoj zadatak, tačnog, pravovremenog i nepristrasnog informisanja, obavila".

Rukovodstvo RTS je ocenilo da se dijalog u Srbiji vodi se "još jedino na RTS-u" i da "nije njihova krivica što je politička grupacija kojoj pripada Obradović iz Skupštine izašla u hodnike i na stepenice i lišila sebe mogućnosti da je u skupštinskim prenosima redovno vidi i čuje i do milion gledalaca dnevno".

Pozivajući Obradovića da prekine štrajk glađu, RTS je naveo da tom televizijom "nisu zadovoljni ni vlast ni opozicija".

"Podržavamo Vaš zahtev da tužilaštvo prestane da selektivno radi svoj posao. Da ga nije tako radilo, već bi neko odgovarao za nasilan upad u RTS 16. marta prošle godine", navodi se u odgovoru.

Tokom antivladinih protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, grupa demonstranata predvođena Boškom Obradovićem upala je 16. marta 2019. u zgradu RTS-a tražeći da im se omogući gostovanje na javnoj televiziji.

Kordoni policije između pristalica vlasti i opozicije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

Obradović je štrajk glađu ispred Skupštine Srbije počeo 10. maja, zahtevajući da vlast pozove opoziciju na dijalog i da za šest meseci pomeri parlamentarne i lokalne izbore koji su zakazani za 21. jun. Poslanik Dveri Ivan Kostić mu se pridružio dva dana kasnije.

XS
SM
MD
LG