Dostupni linkovi

Skupština Srbije izmenila Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti


Parlament Srbije, oktobar 2020.

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Na početku zasedanja, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je naveo da se izmenama, između ostalog, predviđa da sprovođenje propisanih mera pored sanitarne i komunalne inspekcije, sprovodi i komunalna milicija - kako za fizička, tako i za pravna lica.

Lončar je naveo da se predviđa da visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostane nepromenjena, odnosno da bude 5.000 dinara (nešto više od 40 evra ) za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna (od 420 do 2.500 evra), ali da će njihova primena biti "brža i efikasnija".

Osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i milicajaca, kao i jasnih odredbi o karantinu i kućnoj izolaciji, u izmenama i dopunama Zakona se nalazi i deo o imunizaciji stanovništva, prema kome se, u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti, može odrediti "preporučena ili obavezna vanredna imunizacija za sva lica, odnosno za određene kategorije lica".

Obavezna, odnosno, preporučena vanredna imunizacija naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, dodao je Lončar.

Korona ušla i u Skupštinu Srbije, zaražena dva poslanika

Predsednik Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera Socijalističke partije Srbije (SPS), Dragan Marković Palma saopštio je tokom rasprave da su dvojica poslanika njegove poslaničke grupe zaražena korona virusom.

U pitanju su Vojislav Vujić i Slavenko Nikolić. Oni su prethodnih dana bili u skupštinskoj sali, tokom trajanja rasprave o rebalansu budžeta.

„Mere su iznuđene jer ne poštujemo preporuke da ne bude ljudi da svadbama, veseljima.. Ozbiljno sam shvatio koronu, od osmoro poslanika iz naše poslaničke grupe, dvojica imaju koronu. To su Vojislav Vujić i Slavenko Nikolić, molim sve koji imaju simptome da ne idu na posao“ rekao je Marković i rekao da će njegova poslanička grupa glasati za Predlog izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako je najavljeno na početku skupštinske sednice, ovaj zakon biće izglasan po hitnom postupku, na kraju današnje skupštinske sednice.

Pre rasprave o izmeni Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, poslanici Skupštine Srbije usvojili su rebalans budžeta za 2020. godinu, koji predviđa deficit od 483 milijarde dinara (nešto više od 4 milijarde evra).

XS
SM
MD
LG