Dostupni linkovi

Vučić: Obezbedili smo milion i 800 hiljada doza vakcina


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Do sada smo preko Kovaks (COVAX) sistema obezbedili za kraj ove i celu sledeću godinu milion i 800 hiljada doza vakcine protiv korona virusa, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je najavio da će to biti najverovatnije vakcine proizvođača Fajzer i Biontek.

„Ali pregovaramo i sa kineskim i ruskim partnerima“, dodao je, "sa svima koji bi vakcinu mogli da nabave jer su nam potrebne mnogo veće količine."

Vučić je naveo da se radi na tome da se do kraja januara obezbede vakcine za pripadnike zdravstva, policije i vojske.

Nakon toga vakcine će biti obezbeđene za najugroženije grupe – građane sa teškim bolestima i najstariji.

„Pre kraja decembra imaćemo prve vakcine u našoj zemlji“, poručio je Vučić.

On je objasnio da kupovinu vakcina moraju da odobre domaće zdravstvene vlasti kada te vakcine budu registrovane u zemljama proizvođača.

Odgovarajući na pitanja novinara sa kim Srbija pregovara o vakcinama, Vučić je rekao da je Srbija sa kineskim Sinefarmom 28. juna potpisala ugovor o poverljivosti podataka (NDA ugovor) i da u vezi sa tim „nema novina“, da je sa Rusijom 18. septembra potpisan NDA ugovor i da se uskoro očekuje predlog ugovora, kao i da je da je 18. septembra potpisan ugovor sa predstavnicima globalnog programa Kovaks i EU.

Naveo je da je dinamika isporuke iz Kovaks sistema 10.000 doza u decembru, 340.000 doza u prvom kvartalu, 500.000 u drugom, 500.000 u trećem i 450.000 u četvrtom kvartalu.

U Srbiji je u sredu 11. novembra zabeležen najveći broj inficiranih korona virusom do sada. Prema podacima Ministarstva zdravlja, saopštenim juče u 15 sati, u prethodna 24 sata bilo je 3.536 novozaraženih, dok je 21 osoba preminulo.

Američki Fajzer (Pfizer) i nemački Biontek (BioNTech) saopštili su 9. novembra da je vakcina protiv korona virusa koju razvijaju efikasna 90 odsto prema prvim rezultatima testiranja u trećoj, poslednjoj fazi koja je u toku.

Prema preliminarnim rezultatima testiranja, zaštita pacijenata dobijena je sedam dana posle druge od dve doze vakcine i 28 dana posle prve.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG