Dostupni linkovi

Vlada Kosova usvojila nove mere koje će važiti od petka


Red za testiranje na COVID-19 u Prištini
Red za testiranje na COVID-19 u Prištini

Vlada Kosova je u četvrtak usvojila nove mere u cilju sprečavanja i širenja korona virusa koje će na snagu stupiti u petak, 13. novembra od 18 sati.

Mere će se sprovoditi po zonama na osnovu broja inficiranih korona virusom. Crvena zona predstavlja visoki rizik od infekcije, žuta zona srednji, a zelena zona je ona sa najmanjim rizikom.

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti je tokom posete Infektivnoj klinici na Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova ponovio da je epidemiološka situacija ozbiljna.

"Ovo je ratna situacija u kojoj se svakodnevno suočavamo sa opasnošću, sa žrtvama", rekao je Hoti.

Crvena zona

U crvenu zonu se ubrajaju opštine koje spadaju u grupu visokog rizika, odnosno one koje imaju preko 150 inficiranih na 100.000 stanovnika u roku od nedelju dana. Trenutno u ovu grupu ulazi dest opština i to: Priština, Podujevo, Uroševac, Đakovica, Gnjilane, Peć, Mitrovica, Kosovo Polje, Štimlje i Obilić.

U tim opštinama se zabranjuje kretanje građana u periodu od 19:00 naveče do 05:00 sati ujutru. U istom periodu se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata dok će gradski prevoz funkcionisati sa maksimalno 50 posto kapaciteta. U taxiju može da se vozi samo jedna osoba ili tri člana iz iste prodice.

Dozvoljavaju se sportske aktivnosti na zatvorenom i otvorenom, na treninzima mogu da učestvuju 20 lica na takmičenjima 50.

Delimično su dozvoljene i kulturne aktivnosti uz korišćenje 30 posto prostora.

Žuta zona

U žutu zonu se ubrajaju one opštine u kojima je srednji rizik od širenja infekcije i u kojima ima od 76 do 150 inficiranih na 100.000 stanovnika. Privredni subjekti koji se nalaze na teritoriji opština koje spadaju u žutu zonu moći će da rade od pet ujutru do šest popodne.

Gradski prevoz će funkcionisati sa maksimalno 50 posto kapaciteta.

Javne i private institucije bi trebale da smanje broj osoblja i da rad organizuju u skladu sa Priručnikom za sprečavanje širenja infekcije.

Zelena zona

Zelena zona uključuje opštine sa najmanjim rizikom od širenja infekcije i imaju od 1 do 75 inficiranih na 100.000 stanovnika.

U ovim opštinama rad privrednih subjekata će biti omogućen od pet ujutru do osam uveče.

Takođe, gradski prevoz će moći da radi sa maksimalno 50 posto kapaciteta.

Ove mere će ponovo biti razmotrene za dve nedelje.

Inače nove mere Vlada regulišu i pitanje ulaska građana na Kosovo, odnosno moraju da imaju negativan PCR test. Iz ove mere su izuzeti oni koji su u tranzitu kroz Kosovo.

Ukoliko se mere budu kršile nadležni organi su dužni da izreknu kazne u skladu sa Zakonom.

Za prekršioce mera nadležni organi dužni su da izreknu kaznene mere u skladu sa Zakonom.

Premijer Hoti je u sredu upozorio da će privredni subjekti, koji se ne pridržavaju mera, biti zatvoreni na najmanje tri meseca.

Prema poslednjim podacima, na Kosovu su za 24 sata registrovana 733 nova slučaja korona virusa od ukupno testiranih 1.519 uzoraka. Od posledica COVID-a 19 preminule su četiri osoba, čime se broj smrtnih slučajeva povećao na 777.

Od početka epidemije ukupno je registrovano 26.121 slučajeva infekcije, a trenutan broj aktivnih slučajeva je 8.845.

XS
SM
MD
LG