Dostupni linkovi

Kosovo uvodi nove epidemiološke mere od 13. novembra


Pacijent oboleo od COVID-a 19 na Klinici za infektivne bolesti u Prištini, septembar 2020.
Pacijent oboleo od COVID-a 19 na Klinici za infektivne bolesti u Prištini, septembar 2020.

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti predstavio je u sredu, 11. novembra, predlog novih mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa, koje bi nakon usvajanja trebale da stupe na snagu u petak i biće realizovane po zonama na osnovu broja inficiranih po opštinama.

Crvena zona predstavlja visoki rizik od infekcije, žuta zona srednji, a zelena zona je ona sa najmanjim rizikom.

U crvenu zonu se ubrajaju opštine koje spadaju u grupu visokog rizika, odnosno one koje imaju preko 150 inficiranih na 100.000 stanovnika. Trenutno u ovu grupu ulazi sedam opština i to: Priština, Podujevo, Uroševac, Đakovica, Gnjilane, Peć i Mitrovica.

U tim opštinama će svi privredni subjekti morati da obustavljaju svoj rad od sedam uveče do pet ujutro. Takođe, u istom vremenskom periodu se u tim opštinama uvodi policijski čas i biće potpuno obustavljeno kretanje građana.

U žutu zonu se ubrajaju one opštine u kojima je srednji rizik od širenja infekcije i u kojima ima od 76 do 149 inficiranih na 100.000 stanovnika. Privredni subjekti koji se nalaze na teritoriji opština koje spadaju u žutu zonu moći će da rade pet ujutru do šest popodne.

Zelena zona uključuje opštine sa najmanjim rizikom od širenja infekcije i imaju od 1 do 75 inficiranih na 100.000 stanovnika. Za sada u ovu grupu spadaju opštine Istok, Mališevo, Orahovac, Srbica i Dragaš.

U ovim opštinama rad privrednih subjekata će biti omogućen od pet ujutru do osam uveče. U ovu grupu spadaju opštine Istok, Mališevo, Orahovac, Srbica i Dragaš.

Takođe, gradski prevoz i taxi moći će da rade sa maksimalno 50 posto kapaciteta.

Premijer Hoti je rekao da su mere, koje će stupiti na snagu u petak, zasnovane na Zakonu protiv COVID-a 19.

„Ako prodavnice, tržni centri i drugi ne sprovode mere, biće potpunog zatvaranja tih preduzeća na najmanje tri meseca. Nemamo drugi izbor, prolazimo kroz najtežu situaciju u poslednjih 20 godina. Ova situacija se može uporediti samo sa ratom“, rekao je Hoti uz napomenu da je epidemiološka situacija na Kosovu veoma ozbiljna.

"Pedeset posto testova je pozitivno i, nažalost, broj smrtnih slučajeva raste", ukazao je premijer.

U poslednja 24 sata na Kosovu su registrovana 733 nova slučaja korona virusa od ukupno testiranih 1.519 uzoraka. Od posledica COVID-a 19 preminule su četiri osoba, čime se broj smrtnih slučajeva povećao na 777.

Od početka epidemije ukupno je registrovano 26.121 slučajeva infekcije, a trenutan broj aktivnih slučajeva je 8.845.

XS
SM
MD
LG