Dostupni linkovi

Britanija ambasadoru Kine izrazila zabrinutost zbog Hong Konga


Demokratski poslanici protestuju protiv Zakona o nacionalnoj bezbednosti u Odboru za zakonodavstvo u Hong Kongu, jul 2020, arhivska fotografija.
Demokratski poslanici protestuju protiv Zakona o nacionalnoj bezbednosti u Odboru za zakonodavstvo u Hong Kongu, jul 2020, arhivska fotografija.

Velika Britanija pozvala je ambasadora Kine u toj zemlji kako bi mu izrazili „duboku zabrinutost“ zbog usvajanja rezolucije u zvaničnom Pekingu, koja lokalnim vlastima daje ovlašćenje da diskvalifikuju poslanike koji se smatraju pretnjom za nacionalnu bezbednost, prenosi Rojters.

Nakon što je ova rezolucija usvojena, četiri prodemokratska poslanika ostala su u sredu, 11. novembra bez mandata u lokalnom parlamentu Hong Konga, nekadašnje britanske kolonije.

„Kina je još jednom prekršila obećanje dato narodu Hong Konga“, rekao je u parlamentu zamenik britanskog ministra spoljnih poslova Najdžel Adams. „Postupci Kine narušavaju njenu međunarodnu reputaciju i podrivaju dugoročni razvoj Hongkonga“, dodao je Adams i naveo kako će se Britanija „zalagati za narod Hong Konga“.

Vlada Hongkonga objavila je 11. novembra saopštenje u kome se navodi da četiri poslanika "odmah gube mandate", javila je tada agencija Asosijejted pres (AP).

Ova odluka doneta je dva dana pošto je oko 20 opozicionih prodemokratskih hongkonških poslanika zapretilo da će "masovno" podneti ostavku u slučaju da njihove kolege budu diskvalifikovane.

Lokalni parlament izglasava zakone u Hong Kongu ali samo se 70 mesta u parlamentu bira direktno i kompleksan sistem nominacija garantuje većinu stranama koje su za Peking.

Ukoliko bi prodemokratski poslanici masovno podneli ostavke, navodi AP, to zakonodavno telo bi ostalo skoro u potpunosti u rukama poslanika koji slede liniju Pekinga.

U hongkonškom parlamentu redovno izbijaju sukobi i protesti pošto prodemokratska manjina često pribegava opstrukciji u pokušaju da zaustavi predloge zakona kojima se protivi.

Zakon o nacionalnoj bezbednosti Peking je uveo Hong Kongu krajem juna kao odgovor na višemesečne demonstracije 2019, najveće od kada je teritorija vraćena Kini 1997.

Njega je osudio prodemokratski pokret kao „pravni instrument za gušenje neslaganja“.

XS
SM
MD
LG