Dostupni linkovi

Vlada Hong Konga uzela mandat četvorici demokratskih poslanika


Demokratski poslanici protestuju protiv Zakona o nacionalnoj bezbednosti u Odboru za zakonodavstvo u Hong Kongu, jul 2020, arhivska fotografija

Četiri prodemokratska poslanika ostala su u sredu, 11. novembra bez mandata u lokalnom parlamentu Hong Konga, nakon što je usvojena rezolucija u Pekingu koja daje lokalnim vlastima ovlašćenje da diskvalifikuju poslanike koji se smatraju pretnjom za nacionalnu bezbednost.

Vlada Hongkonga objavila je 11. novembra saopštenje u kome se navodi da "odmah gube mandat poslanika", javlja agencija Asosijejted pres (AP).

Saopštenje je usledilo pošto je jedan od glavnih zakonodavnih odbora u Kini dao ovlašćenje Hong Kongu da izbaci svakog poslanika za koga se smatra da predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost, bez potrebe prethodnog sudskog razmatranja.

Ova odluka doneta je dva dana pošto je oko 20 opozicionih prodemokratskih hongkonških poslanika zapretilo da će "masovno" podneti ostavku u slučaju da njihove kolege budu diskvalifikovane.

Lokalni parlament izglasava zakone u Hong Kongu ali samo se 70 mesta u parlamentu bira direktno i kompleksan sistem nominacija garantuje većinu stranama koje su za Peking.

Ukoliko bi prodemokratski poslanici masovno podneli ostavke, navodi AP, to zakonodavno telo bi ostalo skoro u potpunosti u rukama poslanika koji slede liniju Pekinga.

U hongkonškom parlamentu redovno izbijaju sukobi i protesti pošto prodemokratska manjina često pribegava opstrukciji u pokušaju da zaustavi predloge zakona kojima se protivi.

Zakon o nacionalnoj bezbednosti Peking je uveo Hong Kongu krajem juna kao odgovor na višemesečne demonstracije 2019, najveće od kada je teritorija vraćena Kini 1997.

Njega je osudio prodemokratski pokret kao pravni instrument za gušenje svakog neslaganja.

XS
SM
MD
LG