Dostupni linkovi

Pfizer objavio da je njegova vakcina protiv korone efikasna 90 odsto


Naučnici u Fajzerovoj laboratoriji u Njujorku
Naučnici u Fajzerovoj laboratoriji u Njujorku


Vakcina protiv korona virusa koju razvijaju američki Fajzer (Pfizer) i nemački Biontek (BioNTech) je efikasna 90 odsto prema prvim rezultatima testiranja u trećoj, poslednjoj fazi koja je u toku, saopštile su te dve kompanije.

Prema preliminarnim rezultatima testiranja, zaštita pacijenata dobijena je sedam dana posle druge od dve doze vakcine i 28 dana posle prve.

"Više od osam meseci od početka najgore pandemije u više od sto godina mislimo da ova faza predstavlja značajan korak napred za svet u našoj borbi protiv COVID-19", rekao je generalni direktor Fajzera Albert Burla u saopštenju.

"Prva grupa rezultata testova iz faze tri daje prvobitne dokaze o kapacitetu naše vakcine da spreči Kovid-19", rekao je on.

Ova analiza, koju je obavilo nezavisno telo, posmatrala je 94 infekcije zabeležene do sada u studiji u koju je uključeno gotovo 44.000 ljudi u SAD i još pet zemalja.

"Mi smo u situaciji da potencijalno možemo da pružimo neku nadu. Vrlo smo ohrabreni", rekao je doktor Bil Gruper viši potpredsednik Fajzera za klinički razvoj.

Novoizabrani predsednik Sjedninjenih Američkih Država Joe Biden pozdravio je najavu laboratorija Fajzer i Biontek da je njihova vakcina protiv korona virusa efikasna 90 odsto, navodeći da ova vest "daje razlog za nadu", ali i upozorio da je kraj bitke protiv COVID-19 mesecima udaljen".

Republikanski kandidat i aktuelni predsednik Donald Trump je na Tviteru napisao da je vest o vakcini "odlična vest".

"Berza naglo raste, vakcina uskoro stiže. Efikasnost 90 odsto. Kakve odlične vesti!", napisao je Tramp.

Vakcine koje proizvodi Fajzer i njegov nemački partner Biontek su medju deset mogućih kandidata za vakcinu koji su u kasnoj fazi testiranja širom sveta.

Na osnovu projekcija Fajzer i Biontek su naveli da predviđaju da obezbede do 50 miliona doza vakcine u 2020. i do 1,3 milijarde doza 2021.

Još jedna američka kompanija, Moderna, takođe je navela da se nada da će moći da aplicira za odobrenje svoje vakcine u američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) kasnije ovog meseca, prenosi agencija AP.

XS
SM
MD
LG