Dostupni linkovi

Lekarska komora: Kazniti one koji pozivaju na linč doktora Kona


Predrag Kon

Lekarska komora Srbije osudila je ispisivanje uvredljivog grafita u Novom Sadu, koji je upućen epidemiologu i članu Kriznog štaba Srbije, doktoru Predragu Konu, a koji je osvanuo 11. novembra na fasadi jedne novosadske zgrade.

Antisemitski grafit sa pozivom na ubistvo doktora Predraga Kona pojavio se tokom noći između 10. i 11. novembra na zgradi na Novom naselju u Novom Sadu. Na fasadi stambene zgrade ispisano je "Dr Kona na kolac" i precrtana Davidova zvezda.

Kako se navodi u saopštenju Lekarske komore, ovakav grafit je "nerazumni i anticivilizacijski čin mržnje upućen dr Konu".

"U svako doba, bez obzira na okolnosti, teškoće i krize, dužnost i ljudska obaveza svakog pojedinca, a time i društva u celini, je težnja ka humanosti, čovečnosti i borbi protiv diskriminacije i netrpeljivosti", navodi Lekarska komora Srbije, koja apeluje na nadležne organe da što pre pronađu i adekvatno sankcionišu one koji, kako ističu, pozivaju na linč i zločin.

Vučević: Grafit protiv Kona i jevrejske zajednice delo bolesnog pojedinca

Grafit mržnje osudio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je u saopštenju za javnost naveo da ga je ovakav čin "duboko uznemirio".

Vučević je pozvao je nadležne da što pre ustanove ko je odgovoran za taj vandalizam i najavio da će grafit ukloniti JKP "Čistoća" iz Novog Sada. Sporan grafit uklonjen je oko 13 časova istog dana, 11. novembra, prenosi novosadski Portal 021.

Doktor Predrag Kon je na Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11.novembra, zajedno sa brojnim medicinskim radnicima, odlikovan od strane predsednika Srbije za zasluge tokom borbe protiv korona virusa.

Pokrajinski ombudsman osudio grafit mržnje

U višeetničkoj Vojvodini i Srbiji nema mesta za bilo koju vrstu diskriminacije i netolerancije, poručio je 11. novembra Pokrajinski ombudsman povodom ispisivanja antisemitskog grafita na zgradi u Novom Sadu.

U saopštenju Pokrajinskog ombudsmana, objavljenog na sajtu te institucije, izražava se zabrinutost zbog pojave grafita antisemitskog sadržaja u Novom Sadu, ali i ocenjuje da će grad koji se ponosi svojom multikulturalnošću i solidarnošću i dalje, kako se navodi, kontinuirano obeshrabrivati pisce mrziteljskih (diskriminatorskih) poruka.

"Upravo pravovremeno i bezkompromisno reagovanje nadležnih državnih organa jasna je poruka u osudi govora mržnje, nesvojstvenog našem društvu", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG