Dostupni linkovi

EU nabavlja 300 miliona doza nemačko-američke vakcine


Volonter prima eksperimentalnu vakcinu protiv korona virusa u Južnoj Africi, jun 2020.

Evropska unija će nabaviti 300 miliona doza vakcine protiv korona virusa koju su zajedinčki proizvele nemačka BioNTek i američka Fajzer laboratorija, a predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen je saopštila da se stvara mehanizam Evropske zdravstvene unije za u EU objedinjene mere suzbijanja epidemija.

Evropska komisija (EK) je saopštila 11. novembra u Briselu da je odobrila sporazum o nabavci ukupno 300 miliona doza nemačko-američke vakcine, za koju su data uveravanja da sprečava zarazu korona virusom u 90 odsto slučajeva i čija isporuka bi trebalo da počne krajem godine kad se dovrši treća faza ispitivanja.

Predsednica EK Von der Lajen je izjavila da vakcina treba da bude "isporučena brzo svud u Evropi", a nemački zvaničnici su rekli da bi to moglo da se učini do kraja marta 2021.

Više od 50 miliona inficiranih dok vesti o vakcini ohrabruju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

Članice EU, kako je saopšteno, "mogu odlučiti da vakcinu poklone zemljama sa niskim ili srednjim stepenom dohotka ili da je preusmere drugim evropskim zemljama".

Komisija u Briselu je istakla da je EU takođe sklopila sporazume za nabavku ovakve vakcine, koja treba da se proizvodi u Evropi, sa laboratorijama AstraZeneka, Sanofi-GSK i Jansen Farmaseutika NV, a pregovara i sa kompanijama KjureVak i Moderna, koje su takođe u završnoj fazi ispitivanja vakcine.

Ruski istraživački zavod Gamalej je istovremeno saopštio da je izradio vakcinu "Sputnjik V" koja je delotvorna u srazmeri od 92 odsto, a izgleda da će ovu rusku vakcinu prva nabaviti i jedna članica EU, Mađarska.

Evropska komisija, kako je izjavila predsednica Von der Lajen, je spremila niz mera za stvaranje Evropske zdravstvene unije u cilju ojačane usaglašene saradnje svih članica Unije u suzbijanju epidemija, uključujući temeljite hitne zdravstvene korake.

Mehanizam Evropske zdravstvene unije, objavljen 11. novembra, temelji se na pravnom okviru za reagovanje na velike prekogranične opasnosti za zdravlje gradjana EU, kao i veća ovlašćenja za ključne evropske agencije, poput Evropskog centra za sprečavanje i nadzor bolesti (ECDC) i Evropske agencije za lekove (EMA).

Vakcina protiv korona virusa koju razvijaju američki Fajzer (Pfizer) i nemački Biontek (BioNTech) je efikasna 90 odsto prema prvim rezultatima testiranja u trećoj, poslednjoj fazi koja je u toku, saopštile su te dve kompanije.

Prema preliminarnim rezultatima testiranja, zaštita pacijenata dobijena je sedam dana posle druge od dve doze vakcine i 28 dana posle prve.

Vakcine koje proizvodi Fajzer i njegov nemački partner Biontek su medju deset mogućih kandidata za vakcinu koji su u kasnoj fazi testiranja širom sveta.

Na osnovu projekcija Fajzer i Biontek su naveli da predviđaju da obezbede do 50 miliona doza vakcine u 2020. i do 1,3 milijarde doza 2021.

Još jedna američka kompanija, Moderna, takođe je navela da se nada da će moći da aplicira za odobrenje svoje vakcine u američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) kasnije ovog meseca, prenosi agencija AP.

XS
SM
MD
LG