Dostupni linkovi

DPK bojkutuje rad Skupštine Kosova


Skupština Kosova, arhivska fotografija

Poslanici u Skupštini Kosova iz redova opozicione Demokratske partije Kosova (DPK) obustvaljaju učešće u radu Parlamenta na nedelju dana, objavio je u sredu, 11. novembra, poslanik te stranke Abeljard (Abelard) Tahiri i pozvao lidere institucija i političkih partija da se pridruže inicijativi.

Bojkot je usledio nakon što su najviši bivši i aktuelni zvaničnici ove stranke optuženi pred Specijalnim većima u Hagu za ratne zločine.

Međutim, Tahiri je naglasio da se "ovaj korak ne povezuje sa pravosudnim dešavanjima", nego da Kosovu treba "jedinstvo naspram nesvakidašnjih događaja".

Kako je rekao, DPK nema nameru da se meša u rad pravosuđa niti da komentariše rad Specijalizovanih veća, ali je istakao potrebu da se „razmisli o nedavnom razvoju događaja".

Demokratska partija Kosova je sa 24 poslanika treća politička stranka po jačini u Skupštini. Odluku o bojkotu su doneli uoči početka sednice na kojoj je trebalo da se glasa o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku u drugom čitanju.

Zbog nedostatka kvoruma sednica je odložena.

Inače, lider Demokratske partije Kosova Kadri (Veseli) Veselji se nalazi u pritvorskoj jedinici u Hagu nakon što su Specijalizovana veća potvrdila protiv njega optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Nakon što je Veselji 5. novembra prebačen u Hag, funkciju vršioca dužnosti lidera DPK je preuzeo Enver Hodžaj.

Sa druge strane, Arben (Gashi) Gaši, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK), koja je na čelu vladajuće koalicije, izjavio je da pojedini predstavnici opozicije preduzimaju opstruktivne akcije.

„Opozicija onemogućava Skupštini Kosova da se bavi ekonomskim problemima sa kojima se suočava kosovsko društvo, budući da je neodgovorna u svojim postupcima.

On je naveo da će se građani Kosova vrlo teško suočiti sa rigoroznim mearama protiv širenja korona virusa uz napomenu da je neophodna koordinacija svih stranaka.

Bez razgovora o mestu predsednika Kosova

Govoreći o poziciji predsednika Kosova, nakon što je Hašim Tači (Hashim Thaci) podneo ostavku jer je protiv njega potvrđena optužnica za ratne zločine, Gaši je rekao da još nema razgovora po tom pitanju.

“Vlada funkcioniše i ima puni legitimitet da deluje u interesu građana. Vladajuća koalicija nema saglasnost po pitanju pozicije predsednika i ne postoji podela po tom pitanju“, rekao je Gaši.

Od oslobodioca do optuženika: Ko je Hašim Tači?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
Specijalizovana veća sa sedištem u Hagu potvrdila su optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci), Kadrije Veseljija (Veseli), Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi) i Jakupa (Krasniqi) Krasnićija.

Svi su se izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

XS
SM
MD
LG