Dostupni linkovi

Selimi se izjasnio da nije kriv pred sudom u Hagu


Rexhep Selimi (Redžep Seljimi)
Rexhep Selimi (Redžep Seljimi)

Bivši pripadnik OVK, Rexhep Selimi (Redžep Seljimi), izjavio je da se ne oseća krivim pred Specijalnim sudom u Hagu o optužnici koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

“Izjašnjavam se da nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice”, izjavio je Rexhep Selimi.

Ovo je bilo prvo pojavljivanje Selimija, nakon što je optužnica protiv njega obelodanjena 5. novembra kada je on uhapšen i prebačen u Hag.

Selimi je bio šef poslaničke grupe Vetvendosje (Samoopredeljenje), partiji koja je 2015. godine glasala protiv formiranja Specijalnog suda u kosovskoj skupštini.

On je ovo ponovio pred sudskim većem, iako je naglasio da nije trenutak da se ospori legitimitet ovog suda.

“Video sam optužnicu koju je tužilac izneo. To je veoma ozbiljna optužnica i veoma je nepravdena. Ona je netačna i nepravdena prema meni i prema borbi mog naroda. A vi ste je potvrdili”, rekao je Selimi i dodao: “No u ovom postupku će se videti da smo pokazali da smo mi bili narod koji se borio za slobodu. Mi smo se borili za oslobađanje. Naš rat i naša borba je bila čista i pravična”.

Bez obzira na ovo, Selimijev branilac je potvrdio da će njegov klijent sarađivati sa Specijalnim sudom, bez obzira na njegove stavove oko ove institucije.

Rexhep Selimi je četvrti optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U istoj optužnici i za ista dela se terete i bivši predsednik Kosova, Hashim Thaci (Hašim Tači) i dvojica bivših predsednika kosovske skupštine, Kadri Veseli (Veselji) i Jakup Krasniqi (Krasnići).

Thaci je odmah po objavljivanju optužnice podneo ostavku na mesto predsednika Kosova.

Tači: Optužnica mala cena za slobodu zemlje i naroda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Prema optužnici koja ima 10 tačaka, Thaci, Veseli, Krasniqi i Selimi se u šest tačaka terete za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke potpadaju u kategoriju ratnih zločina za period između 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Kako navodi Specijalno tužilaštvo, u tom periodu su se dešavali ratni zločini nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni.

Svi optuženi su se izjasnili da se ne osećaju krivim za sve tačke iz optužnice.

Specijalna veća su sudska institucija sa sedištem u Hagu, koju je 2015. godine formirala skupština Kosova, i funkcioniše u skladu sa kosovskim zakonima.

Povod za formiranje ovog specijalnog suda bila je Rezolucija Saveta Evrope koja je usvojena u januaru 2011. godine, na osnovu izveštaja specijalnog izveštača za SE Dika Martija (Dick Marty), koji je u dokumentu naveo da su se bivši pripadnici i lideri OVK u toku rata na Kosovu, između ostalog, bavili i ilegalnom trgovinom ljudskih organa. Formiranje ovog suda imalo je za cilj obelodanjivanje ovih navoda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG