Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane potvrdilo da je Kozlini prestala vojna služba u martu


Zgrada Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, ilustrativna fotografija
Zgrada Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, ilustrativna fotografija

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je u sredu, 11. novembra, da je podoficiru Rajku Kozlini, osuđeniku za ratne zločine na Kosovu, prestala profesionalna vojna služba 16. marta 2020. godine zbog, kako se navodi u odgovoru za agenciju Beta, gubitka čina, bez prava na penziju.

Time je potvrđena informacija koju je Radio Slobodna Evropa dobio od Višeg suda 7. novembra ove godine, da je Kozlina bio aktivni pripadnik Vojske Srbije i nakon što mu je izrečena presuda.

Prethodno je 11. novembra Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), pozivajući se na izveštaj RSE, pozvala Ministarstvo odbrane da u najkraćem roku objavi radni status Rajka Kozline u Vojsci Srbije i da mu se hitno oduzme čin podoficira, ukoliko ga i dalje ima.

Ta organizacija je od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde zatražila da utvrde odgovornost za bekstvo osuđenog ratnog zločinca, za kojim je Viši sud raspisao poternicu.

"Ministarstvo odbrane, MUP kao i Ministarstvo pravde su dužni da rasvetle okolnosti pod kojima je Kozlina ostao zaposlen u VS, odnosno, zašto nije na izvršenju kazne zatvora", navodi se u saopštenju.

YIHR u saopštenju dodaje da je osuđenom mesto u zatvoru, a ne u institucijama koje su odgovorne da kazne počinioce i izraze poštovanje za žrtve ratnih zločina.

Kozlina je pred tim sudom aprila 2019. osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva 15 i ranjavanja dvoje albanskih civila u mestu Trnje kod Suve Reke 1999. godine. Osuđen je da je grupi vojnika koju je predvodio naređivao i zajedno sa njima počinio ovaj zločin.

Nakon što se nije pojavio na izdržavanju kazne zatvora, Prvi osnovni sud u Beogradu je 9. septembra ove godine za Kozlinom raspisao poternicu, a Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je da je pobegao iz zemlje.

XS
SM
MD
LG