Dostupni linkovi

Odluka Suda o mjerama zabrane Mehmedagiću još nije donijeta


Direktor OSA-e Osman Mehmedagić dolazi na Sud BiH na ročište zakazano zbog određivanja mjera zabrane.
Direktor OSA-e Osman Mehmedagić dolazi na Sud BiH na ročište zakazano zbog određivanja mjera zabrane.

Na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak, 10. novembra, u prijepodnevnim satima završeno je ročište o određivanju mjera zabrane u predmetu direktora i uposlenika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića.

Mehmedagić, kao i rukovoditelj OSA-e Muhamed Pekić, optuženi su zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Advokatica Senka Nožica, koja zastupa Osmana Mehmedagića, nije bila voljna iznositi detalje s ročišta, napomenuvši da očekuju odluku Suda BiH.

"Čekamo odluku i nećemo vršiti pritisak. Moguće je da će odluka biti poznata do sutra ili možda još kasnije. Vrijeme je pandemije, teški su uslovi za rad. Rok žalbe na odluku je tri dana", kazala je Nožica.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA-e i zabrana kontakta s uposlenicima OSA-e BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi.

Optuženi se terete da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e. Riječ je o izuzimanju videosnimka nadzornih kamera iz pošte u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Predmet u vezi sa zloupotrebom položaja nije povezan s provjerama validnosti Mehmedagićeve diplome koja je također predmet istrage Tužiteljstva BiH.

Istraga u vezi s diplomom pokrenuta je početkom 2019. godine. Tada je Tužiteljstvo BiH zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtjev, osim OSA-e.

Univerzitet za poslovne studije poništio je diplomu izdatu Mehmedagiću, nakon što je Republička prosvjetna inspekcija Republike Srpske utvrdila da je nezakonito stečena.

XS
SM
MD
LG