Dostupni linkovi

Zbog potrebe za skladištenjem na niskoj temperaturi Pfizerova vakcina bi mogla biti teže dostupna


Dok je vijest o 90 posto efikasnosti eksperimentalne vakcine Pfizera i BioNTecha dočekana sa radošću, Reuters piše kako uprkos tome, vakcina neće tako brzo stići do apoteka i šire javnosti tako brzo.

Podaci objavljeni u ponedeljak, doveli su do rasta dionica na berzi, no još uvijek se čeka na objavljivanje podataka o sigurnosti vakcine koji bi mogli stići krajem mjeseca.

Također, piše Reuters, regulatori će morati odobriti vakcinu prije nego što se krene sa slanjem iste grupama koje vlade brojnih država odrede kao najrizičnije. Zdravstveni radnici, kao i ljudi koji žive u domovima za stara lica će najvjerovatnije biti na vrhu te liste.

No, složeni zahtjevi za skladištenje vakcine koja se mora spremati u super hladnim uslovima izazov su za čak i najsofisticiranije bolnice u Sjedinjenim Državama i mogu uticati na to kada će ona biti dostupna u ruralnim područjima ili u siromašnijim zemljama.

Glavni problem je što vakcina koja je zasnovana na novoj tehnologiji koja koristi sintetsku mRNA za aktiviranje imunološkog sistema protiv virusa, treba da se drži na minus 70 stepeni Celzija ili niže.

“Hladni lanac će biti najizazovniji aspekt isporuke ove vakcine”, rekao je Amesh Adalja, viši znanstvenik iz Johns Hopkins Centra za zdravstvenu sigurnost.

“Ovo će biti izazov, jer čak ni velike bolnice nemaju skladišta za smještanje vakcina na tako niskoj temperaturi”.

Glasnogovornica Pfizera Kim Bencker rekla je da kompanija usko sarađuje sa američkom vladom kao i državnim zvaničnicima o tome kako da širom svijeta isporuče vakcinu iz svojih distribucijskih centara u SAD-u, Njemačkoj i Belgiji.

Detaljan plan uključuje korištenje suhog leda za transport smrznutih bočica. Nakon isporuke vakcine bi mogle biti čuvane u zamrzivaču na ultra niskoj temperaturi do šest mjeseci ili pet dana na temperaturi od 2-8 stepeni Celzijusa, što je temperatura koju obično imaju u bolnicama. No, nakon pet dana na ovoj temperaturi, vakcina će se pokvariti.

Vakcina na kojoj radi kompanija Moderna ne treba se čuvati na tako niskoj temperaturi. Druge eksperimentalne vakcine poput one od Johnson & Johnson ili Novavax također mogu biti uskladištene na 2-8 stepeni u normalnom frižideru.

Potreba za skladištenjem vakcine u hladnjačama sa izuzetno niskom temperaturom mogla bi spriječiti mogućnost da Pfizerova vakcina stigne u ruralne dijelove il siromašnije države koje nemaju sredstva za rashladne jedinice, kažu stručnjaci, prenosi Reuters.

Ukoliko je Pfizer jedina vakcina koja će biti odobrena u nekoliko sljedećih mjeseci, onda brinemo za pravičnost kada je u pitanju njeno raspoređivanje u ruralnim sredinama” rekla je Claire Hannan, izvršna direktorica Udruženja menadžera imunizacije, prenosi Reuters

XS
SM
MD
LG