Dostupni linkovi

EU bi trebala potpisati sporazum o nabavci Pfizer/BioNTech vakcine


Evropska unija potpisat će ugovor za nabavku miliona doza vakcine protiv COVID-19 koju su razvili američki Pfizer i njemačka BioNTech kompanija, saopštio je jedan od zastupnika EU, prenosi Reuters.

Ovaj komentar došao je par sati nakon što su ove dvije kompanije navele da je njihova eksperimentalna vakcina više od 90 posto efikasna, što bi moglo dovesti do značajne promjene u borbi protiv pandemije COVID-19.

Evropska komisija koja u ime zemalja članica pregovara sa proizvođačima vakcina, u septembru je saopštila da su završili istraživačke razgovore sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom kao i njegovim njemačkim partnerom BioNTechom o opskrbi 200 miliona doza njihove potencijalne vakcine. Međutim taj sporazum još uvijek nije najavljen.

“Prema mojim informacijama, taj ugovor bi trebao biti potpisan”, rekao je Peter Liese, zastupnik u EU koji vodi pitanja zdravstva za grupu zastupnika desnog centra u Evropskom parlamentu.

“Postoji dogovor prema kojem će Evropljani dobiti stotine miliona vakcina”, dodao je u pisanom odgovoru Reutersu.

Komisija se još uvijek nije oglasila o ovom pitanju, no ranije su rekli da bi zemlje članice mogle imati mogućnost naručivanja dodatnih 100 miliona doza Pfizer/BioNTech vakcine.

EU je već ranije potpisala dogovore sa AstraZenecom, Sanofi kao i Johnson & Johnson kompanijom za njihove potencijalne vakcine.

Sjedinjene Države, Japan i Britanija već su najavili dogovore o opskrbi sa Pfizerom i BioNTechom.

Pfizer je ranije u ponedeljak saopštio da su istraživanja i podaci pokazali da je njihova eksperimentalna vakcina 90 posto efektna.

Suosnivač BioNTech-a rekao je da je optimističan da će njihova vakcina protiv korona virusa pružati zaštitu do godinu dana. Također je navedeno da očekuju proizvodnju 50 doza vakcine ove godine, a 1.3 milijarde doza tokom 2021. godine.

XS
SM
MD
LG