Dostupni linkovi

Beogradski Sava centar prodat kompaniji 'Delta Holding'


Sava centar - međunarodni kulturni, poslovni i kongresni centar u Beogradu

Novi vlasnik beogradskog Sava centra postala je 9. novembra kompanija "Delta Holding", koja je ovaj kongresni centar u Novom Beogradu kupila na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 17,54 miliona evra.

"Delta Holding" bila je jedini ponuđač prilikom trećeg pokušaja prodaje koju je oglasio Grad Beograd.

Kupac treba da u adaptaciju i rekonstrukciju najvećeg kongresnog kompleksa u Srbiji uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Iz kompanije "Delta Holding" su 6. novembra na svom sajtu saopštili da, prema proceni stranih konsultanata koje je angažovala “Delta”, investicija za renoviranje Sava Centra biće veća od 60 miliona evra.

"Investicija predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje, uvođe kompletno novih multimedijalnih instalacija", navodi se u saopštenju "Delta Holding".

Vlasnik je obavezan da ne menja namenu Sava centra koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, a u saopštenju "Delte" se navodi da se ta kompanija "obavezuje na očuvanje arhitekture objekta i njegovog spoljašnjeg izgleda, kao i na zadržavanje postojeće namene".

Predviđena je i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.
Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Od 2016. godine gradska vlast raspisala je dva tendera za javno-privatno partnerstvo za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom koji su završeni bez prodaje tog kongresnog kompleksa.

Kako je pisalo u pozivu iz 2017, Grad bi uložio nepokretnosti, objekat Sava centra i zemljište na kom se nalazi, dok bi zainteresovana firma trebalo da uloži minimum 12,5 miliona evra, dok je na prvom tenderu ta suma iznosila 15 miliona.

Sava Centar od nastanka ima i širok društveni značaj, i danas je prepoznatljiv po međunarodnom filmskom festivalu FEST, bio je domaćin značajnih koncerata i internacionalnih skupova, kao što su sastanci OEBS-a, Interpola, Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, UNESCO-a, kao i samita Pokreta nesvrstanih zemalja.

Ipak, najveći problemi Sava centra bili višedecenijska neulaganja i troškovi održavanja, jer su porez na imovinu, računi za električnu energiju i grejanje, prema podacima uprave kongresnog centra, preko 400 hiljada evra mesečno.

Centar Sava, arhitekte Stojana Maksimovića, sagrađen je 1979. godine, ima korisnu površinu od 69.720 kvadrata, dok je ukupna površina 100.000 kvadratnih metara.

XS
SM
MD
LG