Dostupni linkovi

Beograd prodao Beograđanku


Beograđanka

Palata Beograd, najpoznatija pod nazivom Beograđanka, prodata je 9. septembra 2020. kompaniji Marera Properties za 16,5 miliona evra, saopštila je ta firma.

Beograđanka je kupljena po početnoj ceni na drugom javnom nadmetanju koje je sproveo Grad Beograd.

“Ćerka firma kompanije Marera Properties dala je najbolju ponudu i sada je u procesu zaključenja kupoprodajnog ugovora", saopšteno je.

Beograđanka
Beograđanka

Dodaje se da je kupljeno blizu 20.000 kvadratnih metara, odnosno da se akvizicija odnosi na kancelarijski prostor u Beograđanki, bez maloprodajnog objekta koji se nalazi uz kulu.

Marera Properties obavezao se na dodatne radove na Beograđanki od osam miliona evra, kao i da će ih realizovati u roku od tri godine.

“Svesni smo činjenice da je Beograđanka jedno od obeležja Beograda i u njenu rekonstrukciju ući ćemo uz maksimalnu odgovornost i entuzijazam", naveo je novi vlasnik.

Od 1974. godine, kada je sagrađena, Palata Beograd nije obnavljana. Nakon rekonstrukcije biće otvorena za poslovnu zajednicu.

Palata Beograd, delo arhitekte Branka Pešića, sagrađena pre 46 godina, u to vreme bila je jedna od najmodernijih poslovnih zgrada u Jugoslaviji, prva “pametna” zgrada na Balkanu od 23 sprata, visine 101 metar, sa kompjuterski upravljanim grejanjem i hlađenjem, četiri superbrza lifta i vidikovcem.

“Sa svojom visinom potpuno je markantna u silueti grada. Beograđanka je simbol Beograda u kombinaciji imena i mesta na kom se nalazi. Trebalo bi je podmladiti ali uz očuvanje njenog urbanističkog značaja”, rekao je arhitekta Bojan Kovačević za Radio Slobodna Evropa prilikom prethodnog pokušaja prodaje Palate Beograd.

Beograd je deo Beograđanke sredinom jula ponudio po početnoj ceni od 20,6 miliona evra ali je javno nadmetanje potom otkazano jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Opozicija kritikuje prodaju

Deo opozicije oglasio se povodom prodaje "Beograđanke", navodeći da ju je kupila firma osnovana pre nekoliko dana, a da je cena od "860 evra po kvadratu mizerna za strogi centar Beograda".

Inicijativa "Ne davimo Beograd" je saopštila da je prodajom dela poslovnog prostora u palati "Beograđanka", "nastavljen trend nedomaćinskog upravljanja javnom imovinom i rasprodaja imovine grada".

"Uvidom u registar privrednih društava, otkrili smo da se radi o firmi koja je osnovana tek pre 10 dana, i koja po svemu sudeći predstavlja jedan od ogranaka 'Marera Investment Group' preduzeća koje poseduje veći broj nekretnina i lokacija koje su u izgradnji, poput bivše fabrike 'Beko' na Dorćolu", piše u saopštenju.

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da je prodaja poslovne zgrade "Beograđanke" besmislen potez gradskih vlasti jer treba da ostane u vlasništvu Beograđana.

"Inače, cena na prvom pozivu za prodaju bila je 20,6 miliona evra, da bi ubrzo bila značajno umanjena za, već sada je izvesno 'poznatog kupca' MPP 'New project', firmu koja je osnovana pre nekoliko dana, sa sedištem na Starom gradu", naglasila je SSP.

XS
SM
MD
LG