Dostupni linkovi

Dačić: Rebalans budžeta 10. novembra


Predsednik parlamenta Srbije Ivica Dačić

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, predsednik parlamenta Ivica Dačić je za utorak, 10. novembra zakazao sednicu Parlamenta sa jednom tačkom dnevnog rada.

Raspravljaće se o izmenama finansijskih planova za 2020. godinu Fonda za penziono i invalidsko osiguranje, Fonda za zdravstveno osiguranje, Fonda socijalnog osiguranja vojnih osiguranika i finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje.

Vreme za raspravu će, rekao je, biti dvostruko, a ukoliko bude podnetih amandmana sednica će biti nastavljena dva dana kasnije.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše optužnice Specijalnog tužilaštva protiv doskorašnjeg predsednika Hašima (Hashim) Tačija (Thaci) i drugih nekadašnjih čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Dačić je rekao da optužnicu i postupak neće komentarisati i dodao da su "politički organi i političari u Srbiji veoma suzdržano reagovali i davali izjave povodom hapšenja" tih optuženika.

U saopštenju iz specijalnog suda stoji da je specijalno tužilaštvo uhapsilo Tačija 5. novembra a zatim je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

Osim Tačija, u istoj optužnici se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti terete i Kadri Veselji, Jakup Krasnići (Jakup Krasniqi) i Redžep Seljimi (Selimi). Krasnići je uhapšen dan ranije, 4. novembra, a Veselji i Seljimi su istim avionom prebačeni iz Prištine u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Dačić: Dug je put od optužnice do presude

Rekao je da je dobro što su Specijalno tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu počeli da rade i da su osnovani iz potrebe za međunarodnom istragom zločina "koje je Oslobodilačka vojska Kosova počinila ne samo prema srpskom narodu nego i građanima drugih nacionalnosti, uključujući i Albance na Kosovu, tako da svako ko je počinio zločine treba da odgovara", rekao je Dačić i dodao da „zločini protiv Srba na Kosovu do sada nisu sankcionisani“.

Međutim, "dug je put od optužnice do presude", dodao je Dačić i ukazao na potrebu zaštite svedoka.

On je zaključio da kao što je i Srbija saglasna sa istragom ratnih zločina, pa i zločina prema Albancima, tako postoji i potreba zadovoljenja pravde za žrtve Oslobodilačke vojske Kosova, "bez ikakve politizacije i bez ikakvog dodatnog zaoštravanja situacije nekom našom retorikom".

XS
SM
MD
LG