Dostupni linkovi

Tači u ponedjeljak, 9. novembra, pred Haškim sudom, Veselji i Seljimi u utorak i srijedu


Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci
Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci

Bivši predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) pojavit će se prvi put pred sudskim vijećem Suda u Hagu u ponedjeljak, 9. novembra, u 15.00 sati, saopćeno je iz Specijalnog Suda u Hagu.

"Prvo pristupanje sudu Hašima Tačija održat će se na javnoj sjednici. Tokom sjednice za prvo pristupanje sudu, sudija za prethodni postupak provjerava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razumije optužbe za koje se tereti", saopćeno je iz Specijalizovanih vijeća Kosova.

Dan kasnije, u utorak, 10. novembra, pred Haškim sudom pojavit će se i Redžep Seljimi (Rexhep Selimi), a u srijedu, 11. novembra, Kadri Veselji (Kadri Veselit), takođe optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tači je 5. novembra podnio ostavku na čelo kosovske države nakon što je potvrđena optužnica protiv njega koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Nakon Tačijeve ostavke dužnost predsjednika Kosova preuzela je Vjosa Osmani, predsjednica Skupštine Kosova.

U saopćenju iz Specijalnog suda stoji da je specijalizovano tužilaštvo uhapsilo optuženog Tačija 5. novembra, a zatim je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća u Hagu.

Osim Tačija, u istoj optužnici se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti terete i Kadri Veselji, Jakup Krasnići (Jakup Krasniqi) i Redžep Seljimi.

Krasnići je uhapšen dan ranije, odnosno 4. novembra, a Veselji i Seljimi su istim avionom prebačeni iz Prištine u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Prema optužnici, na teret im se stavljaju ratni zločini, nezakonita ili proizvoljna hapšenja i lišavanja slobode, surovo postupanje, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovječnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni.

Premijer Kosova Hoti je ocijenio da posljednji događaji, koji su rezultat potvrđivanja optužnica protiv bivših lidera OVK-a, predstavljaju test za Kosovo.

On je ponovio svoje uvjerenje da će se na kraju sudskih procesa dokazati da je borba naroda Kosova za slobodu bila poštena i čista.

Od oslobodioca do optuženika: Ko je Hašim Tači?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

XS
SM
MD
LG