Dostupni linkovi

Završen pretres Tačijeve kuće u okviru akcije EULEX-a


Policija Kosova i EULEX ispred kuće Hašima Tačija u selu Čaglavica kod Prištine
Policija Kosova i EULEX ispred kuće Hašima Tačija u selu Čaglavica kod Prištine

Pretres kuće bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija (Hasim Thachi) u selu Čaglavica kod Prištine, protiv kojeg je Haški sud podignuo optužnicu zbog ratnih i zločina protiv čovečnosti, zavšen je nakon cjelodnevne akcije koju su proveli pripadnici Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Jedan od Tačijevih advokata na Kosovu Dastid Palaska je u izjavi novinarima rekao da je to bio "ekstremno opšti" pretres.

„Shodno tome, čini se da nije bilo određenog cilja pretresa, što je proceduralni preduslov za njegovo naređivanje“.

„Ono što ovaj pretres sugeriše je da optužnica protiv Tačija, kako je potvrđena, ostaje pokretna meta. Naime, čini se da tužilaštvo još uvek traži dokaze u prilog optužnici koja je sada podignuta”, rekao je Palaska.

Specijalizovana veća saopštila su u petak (6. novembar) da je na Kosovu u toku operacija po nalogu Specijalizovanog tužilaštva koja se odvija uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Pripadnici Policije Kosova i EULEX-a su primećeni i ispred sedišta Demokratske partije Kosova u Prištini, ali su demantovali na Tviteru da su u prostorijama stranke.

Specijalizovana veća su u četvrtak uveče (5. novembar) potvrdila da su 26. oktobra potvrđene optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi) Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi), Hašima Tačija i Kadrije Veseljija, a koji su prebačeni u Hag 4. i 5. novembra.

Prema optužnici, na teret im se stavljaju ratni zločini, nezakonita ili proizvoljna hapšenja i lišavanja slobode, surovo postupanje, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni. Ova krivična dela su izvršena u periodu od marta 1998. do septembra 1999.

Od oslobodioca do optuženika: Ko je Hašim Tači?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

Za sada je poznato da će se pred sudom u Hagu prvi pojaviti bivši portparol OVK Jakup Krasnići i to u ponedeljak (9. novembar).

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000.

XS
SM
MD
LG