Dostupni linkovi

Preminuo sarajevski glumac Dragan Jovičić


Dragan Jovičić je preminuo od posljedica bolesti izazvane korona virusom
Dragan Jovičić je preminuo od posljedica bolesti izazvane korona virusom

Bosanskohercegovački glumac Dragan Jovičić preminuo je 6. novembra u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike "Podhrastovi" u Sarajevu, od posljedica bolesti COVID-19.

Jovičić je rođen u Rogatici 22. novembra 1953. godine, bio je bosanskohercegovački filmski, pozorišni glumac i direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine.

Studij glume završio je 1976. na Odsjeku za scenske umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Iako profesionalno angažovan u Kamernom teatru 55, pa u sarajevskom Narodnom pozorištu, prve glumačke uspjehe je postigao na filmu i televiziji.

Veliku popularnost stekao je kao Stojan Mutikaša u televizijskoj seriji “Porobdžije”, a kasnije i u seriji “Kože”, te u filmu i TV seriji Aleksa Šantić.

Poslije rata najzapaženije uloge su mu Berange u “Kralj umire” u režiji Dine Mustafića, Hasanaga u “Hasanaginici” u režiji Mustafe Nadarevića, te Machiavel u “Dijalogu u paklu” u režiji Aleša Kurta i Paulino u “Ay, Carmela”, u režiji Roberta Raponje, obje u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Za kreaciju lika Paulina dobio je i Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca na 35. MESS-u.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i "Šestoaprilske nagrade" grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

XS
SM
MD
LG