Dostupni linkovi

Dačić o optužnici protiv Tačija: Dug put do presude


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić 
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je u petak da optužnicu i postupak protiv protiv doskorašnjeg predsednika Kosova Hašima (Hashim) Tačija (Thaci) i drugih nekadašnjih čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) neće komentarisati i dodao da su "politički organi i političari u Srbiji veoma suzdržano reagovali i davali izjave povodom hapšenja" tih optuženika.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše optužnice Specijalnog tužilaštva, Dačić je na konferenciji za novinare ocenio da je dobro što su Specijalno tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu počeli da rade.

On je dodao i da su oni osnovani iz potrebe za međunarodnom istragom zločina "koje je Oslobodilačka vojska Kosova počinila ne samo prema srpskom narodu nego i građanima drugih nacionalnosti, uključujući i Albance na Kosovu, tako da svako ko je počinio zločine treba da odgovara".

Dačić je dodao i da „zločini protiv Srba na Kosovu do sada nisu sankcionisani“.

Međutim, "dug je put od optužnice do presude", dodao je Dačić i ukazao na potrebu zaštite svedoka.

On je zaključio da kao što je i Srbija saglasna sa istragom ratnih zločina, pa i zločina prema Albancima, tako postoji i potreba zadovoljenja pravde za žrtve Oslobodilačke vojske Kosova, "bez ikakve politizacije i bez ikakvog dodatnog zaoštravanja situacije nekom našom retorikom".

Ovo je ujedno prva zvanična reakcija iz Srbije na Tačijev odlazak u Hag.

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači pojaviće se prvi put pred sudskim vijećem u ponedeljak 9. novembra, potvrđeno je iz Specijalnog Suda u Hagu.

Tači je 5. novembra podne ostavku na funkciju predsednika kosovske države nakon što je potvrđena optužnica protiv njega koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Osim Tačija, u istoj optužnici se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti terete i Kadri Veselji, Jakup Krasnići (Jakup Krasniqi) i Redžep Seljimi (Selimi). Krasnići je uhapšen dan ranije, odnosno 4. novembra, a Veselji i Seljimi su istim avionom prebačeni iz Prištine u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Prema optužnici, na teret im se stavljaju ratni zločini, nezakonita ili proizvoljna hapšenja i lišavanja slobode, surovo postupanje, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni.

XS
SM
MD
LG