Dostupni linkovi

Vlada Srbije usvojila predlog zakona o većim ovlašćenjima komunalne milicije


Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance je 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica
Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance je 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica


Komunalna milicija će, prema odredbama zakona čiji predlog je Vlada usvojila, moći individualno da kontroliše sprovođenja mera propisanih za suzbijanje epidemije korona virusa i na licu mesta da ispiše prekršajne prijave, izjavio je pomoćnik načelnika komunalne milicije Beograda Ranko Šekularac.

Šekularac je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će se zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je Vlada usvojila u četvrtak, 5. novembra, uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

On je naveo da su trenutna ovlašćenja komunalne milicije ograničena i da oni o situaciji na terenu izveštavaju nadležnu inspekciju.

"Ono što će nov zakon doneti jeste da ćemo ne samo svojim prisustvom i neposrednom kontrolom moći da ukazujemo na neke nepravilnosti, već ćemo moći i da represivno reagujemo. Komunalni milicionar će moći da ispiše prekršajni nalog za one koji ne budu poštovali propisane mere vlade", kazao je on.

Kako je naveo, propisane mere nošenja maski i držanja fizičke distance poštuju se u tržnim centrima i maloprodajnim objektima.

Prema njegovim rečima, u skladu sa odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, komunalna milicija neće pisati prekršajne prijave zbog većeg broja ljudi u kafićima od dozvoljenog, ali će o tome izveštavati nadležnu inspekciju.

Vlada Srbije je 5. novembra odobrila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je ocenjeno da je "neophodno obezbediti striktno poštovanje mera kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, sačuvao zdravstveni sistem, kao i privreda".

Kako je saopšteno, "izmene Zakona predviđaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica".

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance - 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica -ostaće nepromenjena, "ali će njihova primena biti brža i efikasnija".

XS
SM
MD
LG