Dostupni linkovi

Francuska zabranjuje tursku nacionalističku grupu ‘Sivi vukovi’


attacker armed with a sawn-off shotgun wounded an Orthodox priest in Lyon

Francuska vlada će u sredu rasformirati turski ultra-nacionalistički pokret "Sivi vukovi", najavio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) što može dodatno da zaoštri tenzije između Pariza i Ankare, prenosi Frans pres.

Ova odluka je saopštena nakon što su tokom vikenda na memorijalnom centru u znak sećanja na masovna ubistva Jermena tokom Prvog svetskog rata ispisani graffiti, uključujući imena "Sivi vukovi" i "RTE" što je skraćenica za ime predsednika Turske Redžep Tajip Erdoan.

Jermenija vodi kampanju da se ovi zločini iz 1915. koje je počinilo Otomansko carstvo tretiraju kao genocid čemu se današnje turske vlasti odlučno protive.

U ponedeljak je konzulat Jermenije u Lionu bio ispisan grafitima žute boje sa oznakama "1915" i "RTE".

Prethodno su u incidentu u Lionu povređene četiri osobe, uključujući i pravoslavnog sveštenika, u okršaju pripadnika jermenske i turske zajednice zbog sukoba u Nagorno Karabahu u kome Turska podržava Azerbejdžan.

Vlasti u Bakuu pokušavaju da povrate kontrolu nad tom regijom, koja njoj formalno pripada, ali je nakon rata početkom 1990-ih kontrolišu Jermeni koji su u većini.

"Najblaže rečeno, govorimo o veoma agresivnoj grupi," kazao je Darmanen.

"Zaslužuje da bude raspuštena," istakao je francuski ministar dodajući da to znači ako bude nastavila da se sastaje ili deluje, može biti kažnjena novčano ili zatvorom.

"Sivi vukovi" su tesno povezani sa Partijom nacionalnog pokreta (MHP) Devleta Bačelija koji je u savezu sa Erdoanovom Partijom pravde i razvoja (AKP).

Analitičari ističu da MHP igra ključnu ulogu koja omogućava Erdoanovu dominaciju u Turskoj.

"Sivi vukovi" su bili poznati 1970-ih i 80-ih godina po nasilnim akcijama prema levičarskim aktivistima.

Mehmet Ali Agdža, turski nacionalista koji je ranio u atentatu papu Jovana Pavla Drugog 1981, takođe je bio povezan sa "Sivim vukovima".

U međuvremenu, poslednjih dana odnosi između Ankare i Istanbula su zategnuti i zbog ubistva francuskog nastavnika Samjuela Patija, kome je radikalni islamista poreklom iz Čečenije odrubio glavu zato što je na času o slobodi govora učenicima u gimnaziji u predgrađu Pariza pokazivao karikature proroka Muhameda.

Makron je izjavio da se njegova zemlja "neće odreći" karikatura proroka Muhameda koje islam zabranjuje, odnosno slobode izražavanja u koju spada i pravo na ismejavanje religije, nakon čega je Erdoan doveo u pitanje njegovo mentalno zdravlje.

Francuska je reagovala povlačenjem svog ambasadora iz Ankare na konsultacije.

U međuvremenu Erdoan se pridružio pozivima iz islamskog sveta za bojkot francuskih proizvoda i najavio tužbu protiv francuskog satiričnog lista "Šarli Ebdo", koji je objavio njegovu karikaturu.

U intervjuu za Al Džaziru u subotu, Makron je optužibo Tursku zbog "ratobornog" stava prema saveznicima u NATO, dodajući da tenzije mogu da se smanje ako Erdoan pokaže respekt i ne govori "laži".

Nakon serije napada poslednjih sedmica, Francuska je preduzela korake u cilju zabrane radikalnih islamističkih grupa i presecanja stranih fondova iz kojih se finansiraju.

XS
SM
MD
LG