Dostupni linkovi

Erdoan ponovo izrazio sumnju u mentalno zdravlje Makrona


Erdoan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) je u nedelju, 25. oktobra, ponovo izrazio sumnju u mentalno zdravlje Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), dan pošto je izneo sličan stav o francuskom predsedniku, što je izazvalo burnu reakciju Pariza koji je pozvao svog ambasadora u Ankari na konsultacije.

Erdoan je tokom jednog televizijskog obraćanja rekao da je francuski predsednik "danonoćno opsednut" njime.

"On (Makron) je slučaj i zaista treba da bude podvrgnut ispitivanjima (o mentalnom zdravlju)", rekao je predsednik Turske.

Erdoan je nedavno ocenio kao provokaciju izjavu Makrona o "islamističkom separatizmu" i potrebi da Francuska "strukturira islam" pošto vlasti u Parizu pripremaju zakon o tom pitanju.

Turski predsednik je potom u subotu tokom jednog televizijskog obraćanja osudio Makronov stav prema muslimanima.

"Sve što možemo reći o šefu države koji se na ovaj način odnosi prema milionima članova različitih verskih zajednica jeste – prvo idite na preglede mentalnog zdravlja", rekao je Erdoan i dodao da je "Makronu potrebno lečenje".

Francuski predsednik je prošle nedelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju (Paty) rekao da će zemlja "nastaviti da brani karikature".

Patija je ubio islamista jer je nastavnik na času o slobodi izražavanja đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Francuska je kao reakciju na izjavu Erdoana u subotu, koja je ocenjena kao "neprihvatljiva", pozvala svog ambasadora u Ankari na konsultacije, a to se dešava prvi put od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Pariz i Ankara imaju različite stavove o brojnim međunarodnim pitanjima kao što su tenzije u istočnom delu Sredozemnog mora, sukobi u Libiji i u oblasti Nagorno-Karabaha gde Turska podržava Azerbejdžan protiv Jermenije.

XS
SM
MD
LG