Dostupni linkovi

Nova hapšenja zbog napada u crkvi u Nici


Policija i istražitelji ispred bazilike Notre-Dame u Nici posle napada, 29. oktobar
Policija i istražitelji ispred bazilike Notre-Dame u Nici posle napada, 29. oktobar

Francuska policija uhapsila je još dve osobe u istrazi napada na crkvu u južnom gradu Nici u kom je 29. oktobra ubijeno troje ljudi, rekli su 1. novembra izvori u pravosuđu, a prenosi agencija AFP.

Vlasti na saslušanju drže ukupno šest osoba kako bi istražile da li su povezane sa Tunižaninom Brahimom Aouissaouijem, za kojeg su tužioci ranije rekli da odgovoran za napad nožem u bazilici Notre-Dame.

Za sada nije poznato da li je Aouissaoui imao spoljnu pomoć za napad, koji je francuski predsednik Emmanuel Macron opisao kao čin "islamističkog" terora koji je bio zadnji u nizu napada u Francuskoj poslednjih nedelja.

Policija je na Aouissaouija 29. oktobra pucala više puta i trenutno je u teškom stanju u bolnici. Istražitelji nisu mogli da ga ispitaju i njegovi precizni motivi još nisu jasni.

Istražitelji su ranije naveli da je 21-godišnji Aouissaoui u septembru stigao u Italiju, a zatim dotputovao u Francusku.

On je sa sobom imao Kur'an i tri noža, i uzviknuo je "Allahu akbar" (Bog je najveći) kada mu je prišla policija.

Ubistva u crkvi u Nici dogodila su se nakon što je ekstremista 16. septembra u pariškom predgrađu učitelju istorije Samuelu Patyju odrubio glavu. Paty je pre napada učenicima na satu slobode govora pokazao karikature poslanika Muhameda. Muslimani veruju da je svako prikazivanje poslanika bogohuljenje.

U subotu, 31. oktobra, je u pucnjavi ispred crkve u francuskom gradu Lionu ranjen pravoslavni sveštenik.

Napadač je pobegao sa lica mesta, ali je javni tužilac Liona kasnije objavio da je osumnjičeni uhapšen, dodajući da motiv napada za sada nije jasna, prenela je agencija AFP.

Nikolaos Kakavelaki (52) zatvarao je crkvu u Lionu kada je napadnut i u teškom stanju prevezen u bolnicu, rekao je za AFP policijski izvor.

XS
SM
MD
LG