Dostupni linkovi

Devet osoba pritvoreno zbog ubistva nastavnika u Francuskoj


Policija na mjestu napada, Conflans-Sainte-Honorine kod Pariza, 16. oktobar
Policija na mjestu napada, Conflans-Sainte-Honorine kod Pariza, 16. oktobar

Francuski profesor Samuel Paty (47) koji je učenicima nedavno pokazivao karikature proroka Muhameda ubijen je u petak oko 17 sati u mjestu Conflans-Saint-Honorine blizu Pariza.

Napadač je 18-godišnji ruski državljanin čečenskog porijekla Abdulah A. rođen u Moskvi.

Profesoru je kuhinjskim nožem odrubio glavu na ulici usred bijela dana, na javnom mjestu nedaleko od njegove škole Bois d'Aulne. Svjedoci tvrde da je pritom vikao "Alahu Akbar".

Francuska agencija France presse navodi da su policajci stigli na poziv zbog sumnjivog muškarca koji se kretao oko škole. Po dolasku pronašli su mrtvog muškarca. Uskoro su locirali napadača koji je pobjegao u obližnji gradić Eragny-sur-Oise. Odbio se predati i prijetio im je hladnim oružjem koje im je izgledalo poput noža te su otvorili vatru i ubili ga.

U pritvoru devet osoba

Policija je sinoć uhitila četiri člana napadačeve obitelji, među kojima i jednog maloljetnika. Tokom noći privedeno ih je još petero, a među njima je i dvoje roditelja učenika škole College du Bois d'Aulne u kojoj je nastavnik radio.

Istražitelji nastoje ustanoviti je li napadač djelovao sam ili je imao saučesnike.

Roditelji brojnih učenika polažu cvijeće pred ulaznim vratima škole.

Obraćajući se svim francuskim nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer rekao je da je Patyja ubilo ono što on naziva "neprijateljima slobode".

"Republika nikada, nikada, nikada neće ustuknuti pred terorom i zastrašivanjem", rekao je ministar.

Francuski tužilac za borbu protiv terorizma otvorio je istragu ubistva za čiji se motiv smatra terorizam, saopštilo je francusko tužilaštvo.

Macron: To je bio islamistički teroristički napad

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron posjetio je sinoć mjesto zločina i uspostavio krizni centar.

Macron je rekao da je napadač ciljao na slobodu izražavanja.

"Građanin je danas ubijen zato što je bio učitelj i zato što je učio slobodu izražavanja", rekao je Macron, dodajući da je napad bio "islamistički terorizam".

Ubistvo profesora srednje škole ispred škole predstavlja udar i na francuski narod, rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer.

"Naše jedinstvo i riješenost su jedini odgovori za islamistički terorizam", naglasio je Blanke.

U Parlamentu Francuske poslanici su ustali i odali počast ubijenom nastavniku te osudili "grozni teroristički napad".

Napad na Charlie Hebdo

Zvaničnik francuske policije rekao je za AP da je nastavnik dobijao pretnje nakon što je pokrenuo diskusiju "radi debate" o karikaturama muslimanskog poslanika Muhameda.

Prema pisanju lista Le Monde, žrtva, učitelj historije i geografije, na časovima je govorio o slobodi izražavanja u vezi s karikaturama poslanika Muhameda.

Karikature je objavio satirični časopis Charlie Hebdo, koji je 2015. bio meta smrtonosnog napada.

XS
SM
MD
LG