Dostupni linkovi

Neredi na protestima protiv mera ograničenja u Španiji


Ulice Madrida posle protesta protiv mera ograničenja
Ulice Madrida posle protesta protiv mera ograničenja

Premijer Španije Pedro Sančez (Sanchez) osudio je seriju nasilnih protesta u gradovima širom zemlje protiv mera ograničenja zbog pandemije korona virusa.

"Nasilno i iracionalno ponašanje manjinskih grupa se ne može tolerisati. Samo odgovornošću, jedinstvom i žrtvom možemo da prevaziđemo epidemiju koja je opustošila sve zemlje", rekao je Sančez.

Protesti su počeli nakon što je Španija, zbog porasta broja zaraženih, 25. oktobra najavila uvođenje šestomesečnog vanrednog stanja.

Demonstracije koje su počele u Barseloni, a ubrzo se proširile i na druge veće gradove, nastavljeni su 31. oktobra uveče u Madridu, Vitoriji, Bilbau i Logronu.

Tokom protesta, demonstranti su kamenjem i palicama napali policiju oštetivši prodavnice i javnu imovinu u gradskim centrima i paleći kante za smeće.

U glavnom gradu Madridu policija je intervenisala protiv demonstranata koji su pokušali da blokiraju ulicu Granvia u centru grada.

Španija, koja je jedna od najteže pogođenih zemalja, produžila je vanredno stanje do 9. maja, dajući regionima pravnu podršku za uvođenje policijskog časa i ograničavanje putovanja kako bi pokušala da zaustavi porast broja zaraženih.

XS
SM
MD
LG