Dostupni linkovi

Španski premijer priprema novo vanredno stanje


Detalj iz kafića u MAdridu (25. septembar 2020)
Detalj iz kafića u MAdridu (25. septembar 2020)

Španski premijer Pedro Sančes sazvao je u nedelju, 25. oktobra, vanrednu sednicu vlade da pripremi novo vanredno stanje da bi se zaustavio ponovni rast korona virusa.

Time bi se omogućilo vladi da uvede policijski čas i druge restrikcije širom zemlje.

Sančesova vlada je u subotu uveče saopštila da se većina španskih regionalnih vođa složilo oko novog vanrednog stanja, i na današnjem sastanku treba da se razmotre uslovi.

Vanredno stanje daje nacionalnoj vladi vanredna ovlašćenja, uključujući i mogućnost da privremeno ograniči osnovne slobode garantovane španskim ustavom kao što je sloboda slobodnog kretanja.

Španska vlada je već dva puta proglasila vanredno stanje za vreme pandemije. Prvo je bilo u martu kada su primenjene stroge mere zatvaranja širom zemlje, zatvorene prodavnice i regrutovana privatna industrija za borbu protiv virusa. To stanje je ukinuto u junu kada se smanjila stopa zaraze.

Drugo je stupilo na dve nedelje u Madridu i okolini da primora regionalne vođe da uvedu stanovnicima ograničenja za putovanja da bi se usporilo širenje zaraze u kome nove infekcije eksponencijalno rastu. Ta mera je bila na snazi do juče.

Španski ministar zdravlja Salvador Ilja rekao je da njegovo ministarstvo i regionalni zdravstveni zvaničnici razmatraju kako da primene noćni policijski čas, možda kao onaj uveden u gradovima Francuske od 21 sat.
Vanredno stanje bi olakšalo vlastima da brzo deluju i da ne moraju da dobiju odobrenje za restrikcije od sudije.

Državni zvaničnici na svim nivoima vlasti nevoljni su da uvedu još jednu totalnu izolaciju i zatvaranje industrije, s obzirom na slabost španske privrede koja je ušla u recesiju i na nezaposlenost koja je naglo skočila poslednjih meseci.

Španija je ove nedelje postala prva evropska zemlja koja je prešla milion zvanično prijavljenih slučajeva kovida-19, a zatim je i Francuska prešla taj crni međaš.

Sančes je priznao u petak da bi ta cifra mogla da bude više od tri miliona zaraženih zbog praznina u testiranju i drugih faktora. Španija je u petak prijavila gotovo 20.000 novoobolelih u jednom danu i 231 umrlog.

XS
SM
MD
LG