Dostupni linkovi

Kritike iz Opće bolnice na rad Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu


Sarajevo
Sarajevo

Iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu u četvrtak kritikovan je rad Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kazavši da ta zdravstvena ustanova ne poštuje odluku Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o prijemu COVID-19 pacijenata.

Infektolog i voditelj Infektivnog odjela Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Ednan Drljević rekao je novinarima kako je najveći problem što Opća bolnica nema dovoljno kapaciteta za liječenje COVID-19 pacijenata s teškim simptomima, a koji bi se trebali liječiti u Klinici za plućne bolesti Podhrastovi na KCUS-u.

Drljević ističe kako to znači da Opća bolnica mora osigurati 102 kreveta, a KCUS 450, s tim da Opća bolnica ne može liječiti teško oboljele pacijente.

„Ovo je ultimatum, nije ni zahtjev ni molba“, rekao je Drljević na konferenciji za novinare i pozvao Klinički centar da, kao i druge bolnice, hitno obezbijedi 30 posto kapaciteta za Covid odjel.

Prema odluci Vlade Kantona Sarajevo, ali i posljednjih mjera Federalnog kriznog štaba, od 26. oktobra, sve bolnice u Kantonu trebaju osigurati 30 posto svojih kapaciteta za liječenje oboljelih od Covid-19.

Dragan Stevanović, šef Odjeljenja interne medicine u Općoj bolnici istakao je da se naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva moraju poštovati.

„Za one koji naredbu nisu izvršili postoji krivična sankcija zbog ugrožavanja života i zdravlja građana“, smatra Stevanović i dodaje da je Opća bolnica preuzela obavezu zbrinjavanja urgentnih bolesnika u cijelom Kantonu Sarajevo.

Doktor Drljević je rekao da je novoformirani Infektivni odjel u Općoj bolnici za zbrinjavanje lakše i srednje teških pacijenata zaraženih korona napravljen za pet dana, ali već gotovo popunjen. On je izrazio zabrinutost onim što bi se moglo dešavati u budućnosti.

„Radim 40 godina, pošto radim u zaraznoj, infektivnoj bolnici, ja nikad nisam doživio da me neko moli da ga primim. Jučer sam imao 100 poziva od najuglednijih ljudi ove države da ih primim u ovu bolnicu. To je sramota i to se ne smije desiti. Oni moraju imati obezbijeđen smještaj u svakoj varijanti, pa i u onoj katastrofičnoj, u bergamskom i vuhanskom scenariju“, kaže Drljević.

Iz KCUS-a su 24. oktobra pozvali sarajevske kantonalne vlasti da hitno otvore novi prostor za Covid-bolesnike jer je, kako je navedeno, Izolatorij na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi bio je popunjen.

Na konferenciji za novinare u četvrtak iz Opće bolnice “Abdulah Nakaš” upućen je poziv i Federalnom ministru zdravlja da odmah posjeti ove dvije zdravstvene ustanovi, te da utvrdi stanje i realne kapacitete koje imaju.

XS
SM
MD
LG