Dostupni linkovi

Izolatorij u školskom centru u Sarajevu se otvara kada se popune sve bolnice


Novi izolatorij za oboljele od COVID—19 koji će odlukom Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo biti formiram u nekadašnjem internatu Željezničkog školskog centra u Buća Potoku u Sarajevu, biće otvoren tek kada budu popunjeni svi bolnički kreveti u kantonu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U tom slučaju, kako je za RSE objasnio član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Kemal Beganović, vrtić koji se nalazi u prizemlju školskog centra, kao i srednja Željeznička škola u neposrednoj blizini, biće zatvoreni.

„Novi izolatorij nije nikakva nova bolnica, niti je to prostor koji će sutra biti otvoren. To je prostor koji će biti angažovan u slučaju izuzetno povećanog broja oboljelih od COVID-19, onda kada bolnice više ne budu imale kapaciteta da prime nove pacijente“, istakao je Beganović.

Odluka o izgradnji izolatorija u Željezničkom školskom centru usljedila je nakon popunjenosti do sada jedinog izolatorija u KS u bolnici „Podhrastovi“.

Istom odlukom, u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu formiran je Infektivni odjel sa 30 kreveta za smještaj lakših i srednje teških pacijenata koji boluju od COVID-19.

Kako je rekao Beganović, novi izolatorij u startu će imati kapacitet od 100 kreveta i u njemu će biti smješteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, koji će biti pod nadzorom domova zdravlja.

„Željeznički školski centar raspolaže sa 60 soba, a na raspolaganju je šest mokrih čvorova sa toaletima. Smatram da je prostor školskog centra puno bolji i primjereniji kao izolatorij od bilo koje sportske dvorane u gradu“, objasnio je Beganović.

U prizemlju zgrade u kojoj se nalazi Željeznički školski centar smješten je i vrtić „ŽIŠ“. Dok rukovodstvo vrtića odluku o izgradnji izolatorija u istoj zgradi gdje je i vrtić ne želi javno komentarisati, za roditelje je ovakva odluka neprihvatljiva.

Predstavnica roditelja vrića „ŽIŠ“ Arnela Horman, kazala je za RSE kako roditelje o ovoj odluci niko do sada nije obavijestio, te da je apsurdno da 70 djece bude u istom objektu sa oboljelima.

„Mi smo ovu odluku saznali iz medija i apsolutno smo šokirani da se za sve ove mjesec od kada traje pandemija nije moglo naći bilo kakvo bolje rješenje. Tražili smo odgovor i od Vlade Kantona, jer nama i dalje nije jasno šta će biti sa našom djecom i na koji način će se rad u vrtiću nastaviti“, istakla je Horman.

Sa druge strane, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Kemal Beganović je objasnio da roditelji ne treba da prave paniku, te da je Vlada KS o ovoj situaciji već razmišljala.

„Ukoliko dođe do toga da se u Željezničkom školskom centru zaista otvori izolatorij, naravno da će vrtić iz zgrade biti izmješten, kao i učenici iz Željezničke srednje škole koja se nalazi u neposrednoj blizini. To su i preporuke epidemiloga i jasno je da će te preporuke biti ispoštovane“, naglašava Beganović za RSE.

Prema odluci Vlade Kantona Sarajevo, ali i posljednjih mjera Federalnog kriznog štaba,od 26. oktobra, sve bolnice u Kantnou treba da osiguraju 30 posto svojih kapaciteta za liječenje oboljelih od COVID-19.

Vršilac dužnosti direktora Opće bolnice direktor prof. dr. Ismet Gavrankapetanović podsjetio je da su u ovoj bolnici u toku radovi na osposobljavanju izolatorija od 44 kreveta, te da se očekuje da u decembru, bude osposobljen za prijem pacijenata.

U Bosni i Hercegovini (BiH) u protekla 24 časa registrovano je čak 1 555 slučajeva infekcije korona virusom od preko tri hiljade testiranih uzoraka, a prijavljen je 21 smrtni ishod. Ovo je najveći broj zaraženih i preminulih od početka pandemije u ovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG