Dostupni linkovi

BBC: Belgija traži od zaraženih doktora da ostanu na poslu


Od doktora koji rade u belgijskom gradu Liege zatraženo je da nastave sa poslom čak i ako su zaraženi korona virusom zbog velikog broja priliva zaraženih pacijenata u bolnicama, piše britanski BBC, uz navode da je četvrtina medicinskog osoblja u ovom gradu zaražena.

Deset bolnica zatražilo je od svog osoblja koje je pozitivno ali bez simptoma da nastave da rade. Šef belgijske Asocijacije medicinskog sindikata rekao je za BBC da nemaju drugog izbora ukoliko žele da spriječe kolaps zdravstvenog sistema u narednim danima.

Jedna od tri testirane osobe u ovom istočnom belgijskom gradu zaražena je korona virusom. Bolnice prebacuju pacijente na druga mjesta i otkazuju operacije koje nisu hitne.

Belgija je poput brojnih drugih evropskih zemalja uvela ponovo određene mjere. Maske su obaveze na javnim mjestima, bazeni i teretane su zatvoreni, a prodavnice rade do 20 časova.

Prema podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta u Belgiji je do sada zabilježeno 321.031 slučajeva zaraženih, dok je preko deset hiljada osoba preminulo zbog posljedica COVID-19.

XS
SM
MD
LG