Dostupni linkovi

Evropa upozorava na mračnu zimu dok se drugi val COVID-19 ubrzava


Evropski čelnici upozorili su na sumornu zimu jer je ponovljeno širenje korona virusa, prisililo zemlje da uvedu nova ograničenja kako bi pokušali obuzdati drugi val pandemije, sa Francuskom koja bilježi rekordne dnevne brojeve zaraženih.

Više od 42,9 miliona ljudi zaraženo je korona virusom širom svijeta, a prema podacima koje prikuplja Reuters preminulo je više od 1,5 miliona ljudi, sa Sjedinjenim Državama koje predvode po najvećem broju smrtnih slučajeva.

Francuska je po prvi put u nedelju zabilježila više od 50.000 dnevnih slučajeva, dok je cijeli evropski kontinent prešao 250.000 smrtnih slučajeva.

Vlade se očajnički trude da izbjegnu potpuna zatvaranja koja su obuzdala bolest početkom godine po cijeni gašenja ekonomije. No, pojedine od njih, veliki porast brojeva, primorao ih je da pooštre mjere.

“Pred nama su veoma teški mjeseci”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku lidera svoje stranke, navodi njemački Bild. Iako Njemačka ima manji dnevni rast od drugih evropskih zemalja, kao što je susjedna Češka koja bilježi rekordne brojeve zaraženih, i dalje su zabilježili značajan porast.

Španija, koja je zabilježila preko milion zaraženih, ulazi u novo vanredno stanje i noćni policijski sat, te zabranu putovanja između pojedinih regija, saopštio je premijer ove zemlje Pedro Sanchez.

Italija koja je u ranoj fazi pandemije bila najteže pogođena zemlja, također je uvela nove mjere, naredivši restoranima i kafićima da se zatvaraju u 18 sati, kao i zatvaranje kina i teretana, te su uveli i lokalne policijske satove u nekoliko regija.

XS
SM
MD
LG