Dostupni linkovi

Protest hiljade studenata u Mađarskoj, traže akademsku slobodu


"Slobodna zemlja, slobodan univerzitet" uzvikivali su demonstranti (Foto: Učesnici protesta u Budimpešti)
"Slobodna zemlja, slobodan univerzitet" uzvikivali su demonstranti (Foto: Učesnici protesta u Budimpešti)

Hiljade mađarskih studenata izašlo je danas na ulice u Budimpešti da protestuje zbog kako oni vide pokušaja vlade premijera Viktora Orbana da oduzme autonomiju univerzitetu.

U ime "slobode" oni su se prošetali sa bakljama u rukama, formirajući kompaktnu masu od oko 10.000 ljudi, prema procenama fotografa agencije Frans pres.

Datum nije slučajno izabran, danas se obeležava godišnjica početka studentske pobune protiv komunističkog režima 23. oktobra 1956. godine.

"Slobodna zemlja, slobodan univerzitet" uzvikivali su demonstranti dok su se na tribini smenjivali studenti Univerziteta dramskih i filmskih umetnosti (SZFE) okupiranog od početka septembra.

Studenti i profesori tog univerziteta osuđuju to što je njihova ustanova stavljena pod upravu fondacije bliske Viktor Orbanu i što je imenovan novi upravni odbor.

Univerzitetski zvaničnici prošle nedelje pozvali su studente da oslobode prostorije ali oni su odbili.

Danas je sud u Budimpešti ocenio štrajk nastavnika SZFE ilegalnim. Prema novoj upravi privatizacijom će univerzitet duplirati budžet 2021. i poboljšati nivo nastave.

"Pozdravljamo sve koji žele da iskažu zabrinutost zbog pretnji univerzalnim vrednostima u našoj zemlji... autonomno više obrazovanje je jedno od tih vrednosti", napisali su studenti na Fejsbuku, prenosi Beta.

Orban je 2018. najavio eru velikih promena u kulturnom i intelektualnom sektoru koji se smatraju sedištem liberalizma suprotnom njegovoj volji da preorijentiše mađarsko društvo ka tradicionalnim vrednostima.

Studenti kažu da brane svoju univerzitetsku autonomiju, koja je pravno zagarantovana evropskom poveljom o osnovnim pravima, pošto je Mađarska članica EU od 2004. godine.

Mađarska vlada već je reformisala upravu pozorišta i ukinula autonomiju upravi Mađarske akademije nauka.

Brisel je krajem 2018. pokrenuo postupak koji je još u toku zbog rizika "ozbiljnog kršenja vrednosti" EU, posebno zbog sve većeg stavljanja univerzitetske zajednice pod političku vlasti.

XS
SM
MD
LG