Dostupni linkovi

Izrael i Sudan dogovorili normalizaciju odnosa


Trump telefonom razgovara sa čelnicima Izraela i Sudana
Trump telefonom razgovara sa čelnicima Izraela i Sudana

Sudan je postao najnovija, tačnije treća arapska država koja će normalizovati veze sa Izraelom u dogovoru kojem su posredovale Sjedinjene Države, prenosi AP.

Potvrdio je to predsjednik SAD Donald Trump na Twitteru.

"Ogromna pobjeda danas za Sjedinjene Države i za mir u svijetu. Sudan je pristao na mirovni i sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom! Pored Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, ovo je teća arapska zemlja koja je to učinila u samo nekoliko sedmica. Slijedi još!

Prošlog mjeseca su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein u Bijeloj kući potpisali sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Trump je pozvao novinare u Ovalni ured dok je razgovarao s čelnicima Izraela i Sudana. Rekavši da je Sudan pokazao predanost borbi protiv terorizma dodao je kako su Izrael i Sudan desetljećima u ratnom stanju.

"Ovo je novi svijet", rekao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu preko telefona. „Sarađujemo sa svima. Gradimo bolju budućnost za sve nas."

Trumpova najava uslijedila je nakon što je Sudan ispunio obećanje da će platiti 335 miliona dolara kao kompenzaciju američkim žrtvama ranijih terorističkih napada i njihovim porodicama.

Novac je namijenjen žrtvama bombaških napada na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji od strane mreže Al Kaide za vrijeme dok je njihov vođa Osama bin Laden živio u Sudanu.

Uklanjanje Sudana sa liste država koje sponzorišu terorizam otvara vrata toj zemlji da dobije međunarodne kredite i pomoć potrebnu za oživljavanje ekonomije.

Dogovor sa Sudanom uključivat će pomoć i ulaganja iz Izraela, posebno u tehnologiju i poljoprivredu, zajedno s daljnjim olakšicama za vanjski dug Sudana.

Također dolazi u vrijeme kada su Sudan i njegova prelazna vlada na ivici. Hiljade ljudi protestovali su u Kartumu, glavnom gradu države, i drugim regijama zbog loših ekonomskih uslova.

Sudan je na krhkom putu ka demokratiji nakon što je narodni ustanak prošle godine doveo do toga da vojska svrgne dugogodišnjeg autokratu Omara al-Bashira. Vojno-civilna vlada vlada zemljom, a izbori su mogući krajem 2022. godine.

XS
SM
MD
LG