Dostupni linkovi

Pompeo: SAD odredio još šest kineskih medijskih kuća kao strane misije


Majk Pompeo, američki državni sekretar
Majk Pompeo, američki državni sekretar

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) saopštio je da je Stejt department odredio još šest kineskih medijskih kuća kao strane misije i objasnio da je taj potez usmeren na "potiskivanje komunističke propagande".

Pompeo je rekao 21. oktobra da je taj potez deo napora da se odvrati od "napora kineske komunističke propagande" u Sjedinjenim Državama.

"Ne postavljamo nikakva ograničenja šta ta izdanja mogu objavljivati u Sjedinjenim Državama. Mi jednostavno želimo da obezbedimo da Amerikanci i korisnici informacija mogu da razlikuju vesti koje je objavila slobodna štampa i propagandu koju distribuira Kineska komunistička partija", rekao je.

Pompeo je na konferenciji za novinare Stejt departmenta rekao da će Sjedinjene Države uskoro započeti dijalog o Kini s Evropskom unijom i da će on u nedelju započeti turneju u Indiju, Šri Lanku, Maldive i Indoneziju.

Očekuje da će ti sastanci uključivati rasprave o tome kako "slobodne nacije mogu zajednički da rade na sprečavanju pretnji koje predstavlja kineska komunistička partija".

To je najnoviji američki korak na suzbijanju kineske aktivnosti u Sjedinjenim Državama uoči predsedničkih izbora 3. novembra, a u kampanji je predsednik Donald Tramp (Trump) čvrsto pristupio Kini kao ključnoj spoljnopolitičkoj temi.

Glavni urednik kineskih novina Global tajms ocenio je da je SAD "preterao" i da će mu Kina uzvratiti.

"Sve dok kineski mediji trpe stvarnu štetu, Peking će im sigurno uzvratiti, a rad američkih medija u Kini mogao bi da bude uključen na popis odmazde", objavio je on na Tviteru.

Stejt department je zahtevao od kineskih medija da se registruju kao strane misije i objavio je u martu da smanjuje broj novinara kojima je dozvoljeno da rade u američkim redakcijama glavnih kineskih medija sa 160 na 100.

Kao odgovor na to, Kina je proterala desetak američkih dopisnika Njujork tajmsa, Vol strit žurnala i Vašington posta.

Sjedinjene Države su prošlog meseca saopštile da će zahtevati da kineske diplomate dobiju odobrenje Stejt departmenta pre poseta američkim univerzitetskim kampusima ili održavanja kulturnih događanja s više od 50 ljudi van terena misije.

Vašington je ranije u dva navrata ove godine odredio ukupno devet kineskih medija kao strane misije, a sada je taj broj povećan na 15.

Ta oznaka zahteva da izdanja obaveste američki Stejt department o popisu osoblja i posedu nekretnina.

XS
SM
MD
LG