Dostupni linkovi

SAD optužuju Kinu da se plaši nezavisnih medija


Konferencija za medije u Ministarstvu inostranih poslova Kine
Konferencija za medije u Ministarstvu inostranih poslova Kine

SAD su optužile danas Kinu "da se plaši" nezavisnih medija, pošto ih je Peking obavestio da će stranim novinarima još više ograničiti pristup.

"Predložene mere će pogoršati novinrastvo u Kini koja već pati zbog nedovoljno otvorenih i nezavisnih medija" napisala je na "Tviteru" portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Ona je rekla da SAD godinama pokušavaju da ubede Kinu da odobri američkim novinarima da se vrate u tu zemlju, da pruži američkim novinarima slobodu da normalno nastave rad, i da prekine zastrašivanje i uznemiravanje stranih novinara.

"I pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova Kine nas je informisalo da namerava da još više ;ograniči pristup stranim novinarima" koji tamo rade, rekla je ona.

Ona je upitala zašto se Komunistička partija Kine "plaši nezavisnih i istraživačkih medija" koji su, kako je navela, "poboljšali i produbili saznanja sveta o stvarnosti u Kini".

Peking je danas upozorio da strani novinari treba da "poštuju zakon" da bi radili u Kini.

Peking je to upozorenje izdao posle bekstva dvojice australijskih novinara prošle noći iz Kinu u strahu da će biti uhapšeni "iz razloga nacionalne bezbednosti".

Kineske vlasti su ove godine proterale američke novinare iz najvećih listova, a SAD zauzvrat pojačale nadzor nad radom dopisništava kineskih državnih medijima na svojoj teritoriji, smatrajući ih "organima propagande".

XS
SM
MD
LG