Dostupni linkovi

Kina suspendirala obnavljanje akreditacija novinarima američkih medija


Novinari, Kina, fotoarhiv
Novinari, Kina, fotoarhiv

Kina je potpuno suspendirala obnavljanje akreditacije nekim novinarima koji rade u američkim medijima kao odgovor na potez Washingtona na kineske izvještače koji rade u Sjedinjenim Državama.

Potezi su najnovija manifestacija pogoršanja stanja američko-kineskih odnosa koji su pali na najniži nivo u posljednjih nekoliko sedmica, navodi AP.

CNN sa sjedištem u Atlanti naveo je na svojoj internetskoj stranici da je kineski dopisnik David Calver među onima kojima je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova obnovilo akreditaciju za naredna dva mjeseca umjesto uobičajenih godinu dana.

Rečeno mu je da taj potez nije povezan sa njegovim izvještavanjem, već je samo uzajamna mjera kao odgovor na postupke administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa prema kineskim medijima.

Kinesko Ministarstvo nije se zvanično oglasilo o tom pitanju.

CNN i New York Times navode da su na meti i drugi američki mediji.

Kineski potez dolazi nakon što je SAD ograničio broj kineskih državljana koji su zaposleni u nekim kineskim medijima na 100 i odobre im tromjesečne vize.

Kina je prvi put reagirala u martu kada je od američkih novinara koji rade za New York Times, Wall Street Journal i Washington Post, čije akreditacije istječu prije kraja 2020. godine, traži da vrate svoje novinarske legitimacije u roku od deset dana.

Američki potezi bili su podstaknuti žalbama da su se kineski novinari koji rade za državne medije ponašali više kao propagatori i agenti Komunističke partije nego kao objektivni izvještači.

XS
SM
MD
LG