Dostupni linkovi

Italijanski mafijaš u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zbog ubistva tužilaca iz 1992.


Automobil u kojem je u Palermu poginuo sudija Paolo Borsellino, juli, 1992.
Automobil u kojem je u Palermu poginuo sudija Paolo Borsellino, juli, 1992.

Najtraženiji šef izalijanske mafije Matteo Messina Denaro osuđen je u odsustvu na novu kaznu doživotnog zatvora zbog uloge u ubistvima antimafijaških tužilaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. Godine, javila je agencija Reuters.

Messina Denaro (58), smatra se najmoćnijim članom sicilijanske Cosa Nostre, u bijegu je od 1993. godine i već se suočio s doživotnom kaznom zbog svoje uloge u bombaškim napadima iste godine u Firenci, Rimu i Milanu u kojima je ubijeno 10 ljudi.

Sud u sicilijanskom gradu Caltanissetta donio je presudu kasno u utorak, 20. oktobra, na kraju suđenja započetog prije tri godine, da je i Messina Denaro takođe jedan od organizatora ubistva Falconea i Borsellina godinu dana ranije.

Falcone, njegova supruga i tri člana njegove policijske pratnje ubijeni su 23. maja 1992. godine kada su automobili naletjeli na mine na autoputu dok su se vozili prema Palermu sa obližnjeg aerodroma.

Borsellino je, zajedno s pet članova njegove pratnje, ubijen dva mjeseca kasnije, eksplozijom autobombe dok je prelazio ulicu u Palermu ispred kuće svoje majke kojoj je išao u posjetu.

Za Messinu Denara, iz malog grada u blizini grada Trapani na zapadu Sicilije, tužioci vjeruju da je isključivo ili u dogovoru sa drugim, odgovoran za brojna ubistva tokom devedesetih u Italiji.

XS
SM
MD
LG