Dostupni linkovi

Kako se talijanska mafija obogatila tokom pandemije?


Ulični prodavac ispred željezničke stanice u Napulju, avgust 2013.
Ulični prodavac ispred željezničke stanice u Napulju, avgust 2013.

Nacionalni talijanski poslovni lobi Confcommercio procijenio je nedavno da je 60 posto restorana i sličnih biznisa u toj zemlji imalo problema s likvidnosti, a 30 posto dodatne troškove za provedbu mjera zaštite da bi mogli početi služiti kupcima nakon mjera zatvaranja uvedenih kako bi se suzbila pandemija COVID-a 19.

Navodi se i da je deset posto vlasnika firmi izjavilo da imaju problem s kreditima ili da su kriminalci pokušavali preuzeti njihov posao.

Milion ljudi u Italiji gurnuto je u siromaštvo od izbijanja pandemije, dok je još osam miliona privremeno nezaposleno. Mafija je to zgrabila kao priliku da ponudi “pomoć” onima kojima je potrebna, a koji nisu mogli dobiti državnu potporu.

Pranje miliona eura

Procjenjuje se da talijanske mafijaške grupe zarađuju više od 30 milijardi eura svake godine, samo krijumčarenjem droge. Mafija zato mora pronaći financijske kanale kako bi sakrila svoj novac, a najlakši je put putem poduzeća, tako da grupe pozajmljuju novac onima koji se muče s financijama, čak i kad im neovlašteni zajmovi ne mogu biti vraćeni.

“Kad se novac ne može vratiti, Camorra to koristi i preuzima upravljanje poslom. Od tog trenutka Camorra će koristiti tu firmu kao kanal za pranje vlastitog ilegalnog novca”, kazao je Euronews inspektor iz Napulja Alfredo Fabbrocini.

Naprimjer, policija u Rimu saopćila je kako su uklonili razbili kamatarski lanac koji je reketario trgovce. Uhapšeno je 20 osumnjičenih mafijaša i njihovih sudionika iz klana Casamonica. Zaplijenjeno je novca, pokretnina i nekretnina vrijednih oko 20 miliona eura, kako je javila novinska agencija The Associated Press (AP)

Policija je navela i da presretnuti razgovori upućuju na to da je zločinački klan Casamonica namjeravao spriječiti druga dva kriminala s juga - napuljsku Camorru i kalabrijsku 'Ndranghetu – da preuzmu kontrolu takvih nezakonitih aktivnosti, kao što su iznuđivanje, da se rašire po Rimu.

Naime, policijski istražitelji već nekoliko godina navode da su i Camorra i 'Ndrangheta preuzimali propale biznise u Rimu, uključujući restorane, hotele, kafiće i auto-kuće, kao način za pranje novca zarađenog trgovinom kokainom i drugim prihodima.

O kakvih razmjerima se radi govori i homilija (propovijed tokom mise) u kojoj je napuljski rimokatolički nadbiskup kardinal Crescenzio Sepe napuljsku mafiju Camorra nazvao “još jednom mogućom epidemijom”.

“Imamo one koji dobro zarađuju u vrijeme epidemije. ... Pokrenimo se, odmah intervenirajmo, jer je podzemni svijet brži od naše birokracije. Camorra ne čeka. Na nama je da se riješimo svih zločinačkih organizacija. Moramo pobijediti i potvrditi pravo na nadu”, kazao je, između ostalog kardinal Sepe, kako ga citira Katolička novinska agencija.

Sergio Nazzaro, novinar, pisac i savjetnik parlamentarne Komisije za borbu protiv mafije, kao i privremeni glasnogovornik zamjenika talijanskog ministra zdravstva za vrijeme krize COVID-19 podsjetio je da mafija rado ulaže u propale firme.

“Imaju toliko 'prljavog' novca da ih nije briga ako i izgube dio, samo da mogu 'oprati' ostatak. Sada, kad hiljade firmi prolaze krizu i traže kupca, koliko će tek sada biti gore”, kazao je Nazzaro tokom okruglog stola kojem su prisustvovali policijski šefovi i članovi spomenute komisije, prenio je OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Nazzaro je naglasio da ljude koji su bez posla nije briga za mafiju, korupciju ili bilo šta drugo, već da od države čuju samo riječi, dok od mafije vide novac. Državni tužitelj za borbu protiv mafije, Federico Cafiero De Raho kazao je da je siromaštvo prvo područje intervencije različitih talijanskih mafijaških skupina, kako za vrbovanje, tako i za dobivanje društvene moći.

Infiltracija u zdravstveni sistem

The Financial Times nedavno je objavio istraživačku priču o tome da su međunarodni investitori kupili obveznice iza kojih stoje kriminalni prihodi najmoćnije mafije 'Ndranghete u Italiji.

List je otkrio da su kreirani vrijednosni papiri koji su djelomično podržani imovinom u vlasništvu organiziranih kriminalnih bandi. Zatim su prodani legitimnim ulagačima, poput banaka, mirovinskih fondova i hedge fondova. Trik je bio kombinirati ovu imovinu s drugima, uključujući neplaćene račune talijanskim javnim zdravstvenim tijelima u onome što The Financial Times naziva "egzotičnim instrumentom duga”.

“U jednom slučaju, obveznice – iza kojih dijelom stoje tvrtke optužene da rade za kalabrijsku mafijašku grupu 'Ndrangheta - kupila je jedna od najvećih europskih privatnih banaka, Banca Generali, transakcijom u kojoj je savjetodavne usluge pružala računovodstvena skupina EY. Oko milijardu eura tih privatnih obveznica prodano je međunarodnim investitorima između 2015. i 2019., prema riječima sudionika na tržištu. Neke od obveznica bile su povezane s imovinom za koju je kasnije otkriveno da su je kreirale kompanije 'Ndranghete”, naveo je The Financial Times.

Banca Generali i CFE saopćili su da niti jedna kompanija nikada nije svjesno kupila imovinu povezanu s kalabrijskim zdravstvenim sustavom koja je bila povezana s organiziranom kriminalnom aktivnošću.

Ndrangheta je trenutno najorganiziranija kriminalna skupina u Italiji koja kontrolira veliki dio uvoza kokaina u Europu, kao i krijumčarenje oružja, iznude i prekogranično pranje novca. Stotine autonomnih klanova pretvoreno je u jedan od najuspješnijih biznisa Italije, a neke studije procjenjuju da je njihov kombinirani godišnji promet čak 44 milijarde eura.

Agencije za provođenje zakona vjeruju da imaju veći promet od svih meksičkih narko kartela zajedno. Kako je 'Ndrangheta postala jedan od najuspješnijih svjetskih zločinačkih pothvata, može se shvatiti samo shvaćanjem koliko je njena brza i poduzetna organizacijska struktura, utemeljena na krvnim vezama. Calabrija je jedna od najsiromašnijih talijanskih regija u kojoj je oko 20 posto od oko dva miliona stanovnika nezaposleno.

Decenijama niko nije obraćao pažnju na ovu skupinu koja je svoju šansu dobila sredinom 1990-ih kad je razbijena sicilijanska Cosa Nostra. Za razliku od Cose Nostre ili Camorre, 'Ndrangheta nema čvrstu, centraliziranu organizacijsku strukturu. Sastoji se iz stotina klanova od kojih svaki kontrolira određeni teritorij, međusobno su povezani krvnih srodstvom što ih čini otpornim na infiltraciju.

“Mlađe generacije, s kojima sam odrastala, imaju diplomu Londonske škole ekonomije ili čak Harvarda. Neki su magistri. Žive izvan Calabrije i ugledni su poduzetnici koji nisu izravno uključeni u nezakonitosti na nivou ulice”, kazala je za The Irish Times Anna Sergi, kriminolog s Univerziteta Essex koja je rođena u Calabriji.

XS
SM
MD
LG