Dostupni linkovi

Italija: 334 uhapšenih u policijskoj akciji protiv mafije


Italijanska policija je danas sprovela "istorijsku" raciju protiv Ndrangete, kalabrijske mafije, uz hapšenje 334 osobe u Italiji i drugim evropskim zemljama.

Oko 2.500 karabinjera, pripadnika elitne jedinice Ros, učestvovalo je u akciji uz pomoć vojnih padobranaca.

Uhapšeni su osumnjičeni za zločinačko udruživanje, ubistva u okviru obračuna unutar mafijaških klanova, iznudu i pranje novca. Neki su već prebačeni u zatvore dok je za određen broj određen kućni pritvor uz nadzor.

Operacija je sprovedena posle trogodišnje istrage protiv Ndrangete u Kalibriji i još 11 oblasti na severu i jugu Italije. Neki osumnjičeni su uhapšeni u Nemačkoj, Švajcarskoj i Bugarskoj, a protiv njih je izdata evropska poternica.

Među uhapšenima ima advokata, preduzetnika, funkcionera lokalne vlasti i pravosuđa, kao i jedan bivši poslanik stranke bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Tokom operacije zaplenjena je imovina od 15 miliona evra.

Procenjuje se da je Ndrangeta, čiji naziv na grčkom znači "junaštvo" ili "muška vrlina" (andragathia), zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike prevazišla je po moći zloglasnu sicijalijansku mafiju koju njeni pripadnici nazivaju "Koza nostra" ("Naša stvar").

XS
SM
MD
LG