Dostupni linkovi

Od zagađenja zraka pola milijuna novorođenčadi umrlo u 2019.


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zagađenje zraka usmrtilo je 476.000 novorođenčadi u 2019. godini, s najvećim žarištima u Indiji i Subsaharskoj Africi, podaci su nove globalne studije u kojoj se navodi da je gotovo dvije trećine smrtnih slučajeva posljedica štetnih isparenja iz goriva za kuhanje.

Više od 116.000 novorođenčadi u Indiji umrlo je od zagađenja zraka u prvom mjesecu života, a u u subsaharskoj Africi 236.000, navodi State of Global Air.

Procjene su izradili američki Institut za zdravstvene učinke (HEI) i Institut za zdravstvene metrike i evaluaciju globalnog tereta bolesti.

Autori su napisali da se oslanjaju na sve veći broj dokaza koji povezuju izloženost majki tijekom trudnoće zagađenju zraka s povećanim rizikom da im se dojenčad rodi premala (mala porođajna težina) ili prerano (prijevremeno rođenje).

Ta su stanja povezana s ozbiljnim komplikacijama i već čine veliku većin smrtnih slučajeva novorođenčadi u obje regije.

Nova je analiza procijenila koliki je postotak tih smrtnih slučajeva posljedica onečišćenja zraka i okoliša.

"Zdravlje dojenčadi presudno je za budućnost svakog društva, a ovi najnoviji dokazi ukazuju na posebno visok rizik za dojenčad rođena u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi", rekao je Dan Greenbaum, predsjednik HEI-ja.

"Iako se sporo i postojano smanjuje oslanjanje kućanstava na nekvalitetna goriva, onečišćenje zraka tim gorivima i dalje je ključni čimbenik smrti najmlađih", dodao je.

Borba protiv aerozagađenja – od Skoplja do Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Sveukupno, u izvješću se navodi da je onečišćenje zraka dovelo do 6,7 milijuna smrtnih slučajeva širom svijeta u 2019. godini, što ga čini četvrtim vodećim uzrokom smrti poslije visokog krvnog tlaka, upotrebe duhana i drugih prehrambenih rizika.

Autori su dodali da je, iako je pandemija COVID-a dovela do značajnih društvenih i osobnih troškova, "mnoge zemlje svijeta doživjele su plavo nebo i zvjezdane noći, često prvi put nakon mnogo godina" - ali ti su dobici kratko trajali.

"Unatoč tome, plavo nebo ponudilo je podsjetnik na ono što zagađenje oduzima", navodi se.

Protest u Sarajevu: 'Kolektivno trovanje pred Vladom Kantona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

XS
SM
MD
LG