Dostupni linkovi

Ministarstvo kulture traži pravo na stav, udruženja traže izvinjenje


Uništena izložba strip crteža "Nova doba"
Uništena izložba strip crteža "Nova doba"



Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da potpuno poštuje umetničke slobode i pravo svakoga da prikazuje svoj pogled na svet, ali je navelo da zadržava pravo da misli da "crteži iskasapljenih, sadistički mučenih i ubijenih beba, nisu ni umetnost ni kultura ni moral".

Istovremeno su novinarska i medijska udruženja zbog saopštenja koje je Ministarstvo izdavalo u vezi sa nasilničkim uništavanjem izložbe strip autora u zemunskoj Galeriji "Stara Kapetanija", zatražila od Ministarstva javno izvinjenje umetnicima, novinarima i javnosti.

Ministarstvo je odgovarajući na burne kritike u javnosti zbog saopštenja povodom upada maskiranih lica na izložbu u galeriji Stara Kapetanija u Beogradu i njihove akte nasilja, navelo da su osudili svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima.

Ministarsto postavlja pitanje "ko je i kako pokušao da ovaj stav pretvori u „nacizam” ili u nešto što „podseća na nacizam” i „ohrabruje ili podstiče nasilje”.

U prvobitnom saopštenju na koje se Ministarsto poziva bilo je navedeno i da "prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti".

"Očigledno zato što smo se usudili da oštrim rečima osudimo neke izložene crteže, navodne karikature. Šokirani tim prizorima, nazvali smo ih, u kolokvijalnom smislu proizvodima patologije i devijacije svesti", navodi se u poslednjem saopštenju Ministarstva kulture i informisanja na čijem čelu je Vladan Vukosavljević.

Navodeći da ovim saopštenjem stavlja tačku na ovu temu, Ministarstvo je izrazilo uverenost da su izrečenim stavom
na strani "uobičajenog i prihvaćenog shvatanja morala ogromne većine građana Srbije."

Novinarska i medijska udruženja traže izvinjenje

Novinarska i medijska udruženja ocenila su saopštenja Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa nasilničkim uništavanjem izložbe strip autora u zemunskoj Galeriji "Stara Kapetanija" kao "krajnje neprimerena i nedostojna institucije u čije ime su objavljena" i zatražila su javno izvinjenje Ministarstva umetnicima, novinarima i javnosti.

"Ministarstvo je praktično u istu ravan stavilo odgovornost nasilnika i autora uništenih radova, što je izazvalo opravdane kritike u javnosti, da bi u saopštenju objavljenom u nedelju otišlo korak dalje i svojstveno ovdašnjoj tabloidnoj štampi izvredjalo i ponizilo urednika nedeljnika Vreme Filipa Švarma", navodi se u saopštenu udruženja.

Nakon što je novinar Filip Švarm za televiziju N1 izneo stav da su saopštenja ministarstva „opravdanje fašističke prakse, jedan nacistički pamflet i legalizacija zastrašivanja i ljudi koji upadaju“, ministarstvo je u narednom saopštenju Švarma nazvalo „nesrećnim“ i navelo da je „promovisao sebe kao samo dno posustale i podeljene medijske scene u Srbiji“.

Novinarska i medijske udruženja ocenjuju da nije dovoljno što se predsednica tehničke vlade i mandarka za sastav nove Ana Brnabić ogradila od saopštenja Ministasrtva kulture objašnjenjem da nije bilo usaglašavanja s Vladom.

Saopštenje su potpisali Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Na izložbi o 90-im nakon što su je demolirali huligani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Beogradska policija privela je petoricu osumnjičenih za demoliranje izložbe strip crteža "Novo doba", koji su 13. oktobra pod maskama i sa suzavcem uništili radove u galeriji u Zemunu. Među uhapšenima su i trojica maloletnika.

U Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu za RSE je 19. oktobra potvrđeno da je sa dvojicom punoletnih napadača sklopljen sporazum o priznanju krivice i da im je sud zbog nasilničkog ponašanja odredio uslovne kazne zatvora od po tri meseca, s rokom provere od godinu dana.

Policija je saopštila i da "radi na identifikaciji ostalih učesnika događaja", kao i da će protiv trojice maloletnika biti podnete krivične prijave.

Sa protesta podrške uemtnicima koji je održan u nedelju, 18. oktobra, u Beogradu pored zahteva za hitnim procesuiranjem organizatora nasilja, okupljeni umetnici najoštrije su osudili stav Ministarstva kulture ocenivši ga najskandaloznijim zvaničnim stavom prema kulturi u Srbiji ikada jer, kako su naveli, vređa umetnike i izjednačava metu i napadače.

Protest u Beogradu: Kazniti nalogodavce demoliranja izložbe

Više umetničkih udruženja u Srbiji, među kojima su Asocijacija Nezavisna kulturna scena i Udruženje likovnih umetnika, istakli su da je Ministarstvo kulture Srbije 15. oktobra objavilo "najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije" i da se nijedan ministar od Minhena 1937. godine nije usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti".

XS
SM
MD
LG