Dostupni linkovi

Protest u Beogradu: Kazniti nalogodavce demoliranja izložbe


Hitno procesuiranje organizatora nasilja zatraženo je sa protesta podrške umetnicima u Beogradu 18. oktobra, nakon što je pre pet dana demolirana izložba strip crteža u Zemunu.

Govornici na skupu pred Umetničkim paviljonom Cvijeta Zuzorić, u organizaciji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), poručili su da je krajnji momenat da se zaustave pritisci na umetnike.

Rade Marković, član UO ULUS-a, rekao je da Ministarstvo kulture i informisanja mora da brani pravo na slobodno izražavanje i da se, kako je naveo, batinašima ne sme davati prostor da sude o umetnosti.

“Podrškom neformalnim grupama sa bočne strane uvodi se svojevrsna ideološka komisija kroz koju će razne neonacističke, desničarske i partijske grupacije odlučivati šta je u umetnosti dobro, a šta ne. To je nedopustivo”, istakao je Marković.

Rade Marković (L): Ministarstvo kulture mora da brani pravo na slobodno izražavanje
Rade Marković (L): Ministarstvo kulture mora da brani pravo na slobodno izražavanje

Okupljeni umetnici najoštrije su osudili stav Ministarstva kulture na čijem čelu je Vladan Vukosavljević povodom demoliranja izložbe strip crteža u Galeriji Stara Kapetanija, ocenivši ga najskandaloznijim zvaničnim stavom prema kulturi u Srbiji ikada jer, kako su naveli, vređa umetnike i izjednačava metu i napadače.

“Prosto razmišljam da li sanjam ili je možda neko hakovao sajt Ministarstva kulture pa je izašla takva objava. Hoćete li da nam zabranite da mislimo i da govorimo. Toga nije bilo od 30-ih godina i vremena Hitlera”, rekla je Anita Bunčić Četnik, umetnica koja je bila u zemunskoj Galeriji Stara Kapetanija u trenutku upada huligana koji su bacili suzavac i iscepali radove grupe strip crtača.

Akademski slikar Predrag Gavrović rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) na skupu ispred Cvijete da se agresija na umetnost ne sme dozvoliti.

"Iza svega je namera da otmu institucije od umetnika, kao što je ovaj Paviljon Cvijeta Zuzorić i neki drugi objekti, jer žele da ih upotrebe za svoje privatne ciljeve“, ocenio je Gavrović.

Novo saopštenje Ministarstva

U novom saopštenju, izdatom 16. oktobra, Ministarstvo kulture i informisanja navodi da je Sektor za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije reagovao na, kako se navodi, "pokušaj da se zamenom teza Ministarstvo kulture i informisanja optuži za ohrabrivanje huligana za nasilničko delovanje".

“Istina je, naravno, na sasvim drugoj strani univerzuma od one na kojoj obitavaju Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, i ona je svakom dobronamernom pojedincu jasna iz jučerašnjeg saopštenja Ministarstva kulture i informisanja, u kome je, bez ikakvih skrivenih značenja, nedvosmisleno iskazana osuda svakog vida nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima i pozvani nadležni organi da odgovorne za upad privedu licu pravde”, navodi se, između ostalog, u novom saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Autori prekinute izložbe u Zemunu saopštili su da su dan pre napada policiji prijavili pretnje smrću koje su, uglavnom zbog jednog izloženog crnohumornog crteža, dobijali na društvenim mrežama ali da je i pored toga grupa maskiranih huligana demolirala galeriju.

Okupljeni na protestu nosili su transparente na kojima je pisalo “Dole mafija i batinaši”, “Stop desničarskom nasilju u kulturi”, “Kapetanija za kafanu - Cvijeta za mehanu”, “Dole kokainski investitori”, “Udri umetnost na veselje”.

Likovna umetnica Tanja Ostojić rekla je da se za vandalski odnos nad umetnošću mora odgovarati.

“Da se ne lažemo, nisu ti maloletnici samoinicijativno došli u galeriju da to urade. Oni su od nekoga sigurno poslati i plaćeni. Ne zaboravimo činjenicu da su umetničke institucije pod pretnjom investitora da se isele i da se od njih naprave besmisleni komercijalni prostori”, navela je Ostojić.

Među okupljenim građanima bio je i psiholog Oliver Tošković, profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, koji je ocenio da bez reakcije institucija građanima preostaje samo solidarnost.

“Svi treba da stojimo jedni iza drugih, da se podržavamo, kako bi odbranili slobodu izražavanja”, rekao je Tošković za RSE.

Grupa umetnika iz Bosne i Hercegovine u saopštenju 18. oktobra podržala je kolege u Srbiji:

“Svako ugrožavanje slobode govora i misli u bilo kojoj od zemalja u regionu udar je na sve umetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava. Pozivamo nadležne institucije da zaštite napadnute kolege i omoguće slobodu govora”, saopštili su umetnici iz BIH.

Policija je u Beogradu uhapsila pet osoba zbog napada na izložbu u Galeriji Stara Kapetanija u Zemunu, saopštilo je 15. oktobra Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP). Uhapšeni su A. D. (rođen 2001. godine) Ž. M. (1985), dvojica petnaestogodišnjaka i jedan sedamnaestogodišnjak zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje. Kako je javio portal Insajder, dvojica prvoosumnjičenih zaključila su sporazume o priznanju krivičnog dela sa Trećim osnovnim tužilaštvu u Beogradu i osuđeni su na uslovne kazne zatvora od tri meseca i rokom proveravanja od godinu dana.

Na izložbi o 90-im nakon što su je demolirali huligani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG